Manşetler

Google 2015’in ilk çeyreğinde hem gelirini hem kârını artırmayı başardı

A Google logo is seen at the entrance to the company's offices in Toronto

2015 mali yılının ilk çeyreğine ait finansal sonuçlarını açıklayan Google; yatırımcılarını sevindirecek bir tablo çizmesine rağmen, finans dünyasındaki beklentinin, az da olsa, altında kaldı. Yılın ilk çeyreğini 17.3 milyar dolar gelirle kapatan internet devi, gelirlerini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17 oranında artırmayı başardı. Operasyonel gelir ise bir önceki yılın ilk çeyreğine göre yüzde 26 oranında arttı ve 4.45 milyar dolara ulaştı. Finans dünyasının 17.5 milyar dolar gelir beklentisini kıl payı kaçıran Google’ın hisse başı kazancı da 6.57 dolar olarak gerçekleştirmişti. Analistler şirketin hisse başı kazancının 6.61 dolar olmasını öngörmüştü.

Google’ın reklam birimi, şirketin gelirlerindeki aslan payını sağlamaya devam ediyor. Ancak bu birimin performansının da dalgalı bir seyir izlediğini belirtmekte fayda var. Ücretli tıklamalardan elde edilen gelir bir önceki yıla kıyasla yüzde 13 oranında artarken, artış oranındaki gerileme beşinci çeyreğe taşındı. Google’ın tıklama başı maliyeti de bir önceki yıla göre yüzde 13 oranında azaldı.

Ortaya çıkan tabloda web trafiğinin, Google’ın gösterdiği reklamlardan henüz masaüstünde olduğu kadar ücret alamadığı mobil cihazlara kayması önemli bir rol oynuyor. Google da bu sorunu çözmek için akıllı telefonlarda gösterilen arama sonuçlarında mobil uyumlu siteleri ön plana çıkarma politikasını uygulamaya koymuş durumda. Google CFO’su Patrick Pichette, mobil aramanın geride kalan çeyrekte şirket için önemli itici güçlerden biri olduğunu belirtirken, şirketin CBO’su Omid Kordestani de Google’ın çeşitli mobil uygulamalarının Android platformunun milyonlarca kişi için ne kadar önemli olduğunun altını çizdi.

Google’ın diğer gelir kalemlerine bakıldığında Google Play gelirlerindeki yüzde 23’lük artış dikkat çekerken, Nexus cihaz gelirlerinin bir önceki yıla kıyasla azaldığı belirtildi. Patrick Pichette, Nexus satışlarındaki düşüşü geçtiğimiz yılki Nexus 7 satışlarının gösterdiği yüksek performansa ve Nexus 6’nın tedariğinde yaşanan sıkıntılara bağladı. Nexus 9’un adının geçmemesi ise tabletin istenilen satış performansını sergileyemediği şeklinde yorumlandı.

İLGİLİ HABERLER