Manşetler

Google 2014’ün son çeyreğini 4.76 milyar dolar kârla tamamladı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google Personal Search

2014’ün son çeyreğine ait finansal sonuçlarını açıklayan şirketlerin arasına Google da katıldı. Bir önceki yılla kıyaslandığında aşama kaydettiği görülen şirket, son üç aylık dönemi 18.1 milyar dolar gelir ve 4.76 milyar dolar kârla tamamladı. Google 2013’ün son çeyreğinde 16.85 milyar dolar gelir ve 3.38 milyar dolar kâr açıklamıştı.

Yıllık bazda kaydedilen gelişime rağmen, Google’ın sonuçlarını ekonomi dünyasının beklentilerini karşılamadı. Analistlerin 18.46 milyar dolar gelir ve 7.11 dolar hisse başı kazanç beklediği Google, her iki hedefi de ıskaladı. Şirketin hisse başı kazancı 6.88 dolarda kaldı.

Google’ın reklamcılık faaliyetleri, geride kalan çeyrekte şirketin finansal sonuçlarına ciddi bir katkı sağladı ve toplam gelirlerin yüzde 89’luk kısmını oluşturdu. Google Play Store gelirlerindeki ciddi büyümeye dikkat çeken Google CFO’su Patrick Pichette, diğer alanlardaki gelirin 2 milyar dolara ulaştığını ifade etti. YouTube gelirlerinde bir önceki yıla göre yüzde 100’lük artış kaydedilirken, servisteki video izleme süresi de yüzde 50 yükseldi. Mobil reklamcılık konusunda kendisini geliştirmeyi amaçlayan Google için YouTube’un insanların telefonlarına giden en hızlı yol olabileceği rahatlıkla söylenebilir.

Google’ın reklamcılık birimi dışındaki faaliyetleriyle ilgili stratejisine de değinen Pichette, şirketin para harcama konusunda disiplinli olduğunu ve işler yolunda gitmediği zaman durup yeniden değerlendirme yapmaya hazır olduğunu belirtti. Google CFO’sunun bu davranış biçimine örnek olarak Google Glass’ı göstermesi ise dikkat çekti.

Apple, Microsoft ve Facebook’u etkileyen döviz kuru, Google’a da dokunmadan geçmedi. Doların değer kazanmasıyla birlikte ABD dışındaki ülkelerde fiyat ayarlaması yapmak zorunda kalan Google, bu durumun şirket için 541 milyon dolarlık bir kayba yol açtığını açıkladı.

Motorola’nın Lenovo’ya satış süreci geçtiğimiz ekim ayında tamamlandığı için şirketin 2014’ünün son çeyreğindeki net kazancına da bazı yansımaları oldu. Sürecin tamamlanmasıyla birlikte Google’ın kasasına 740 milyon dolar daha girdi. Yeni akıllı telefon Nexus 6’ya olan talebi karşılamakta zorlandıklarını söyleyen Patrick Pichette, envanter problemini aşmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER