Teknoloji

Göçmen kartallar Rus araştırmacıların bütçesini sarstı

Rusya’nın Novosibirsk şehrindeki Vahşi Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’nde görev yapan araştırmacılar, göçmen kartallar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için kartalları özel mobil vericilerle takip ediyor. Ancak bu takip, Rus araştırmacılara biraz pahalıya malolmuş gibi görünüyor.

Bozkır kartallarının konumları, bacaklarına yerleştirilen mobil vericilerden gönderilen kısa mesajlarla izleniyor. Ancak kartallardan bazılarının Rusya sınırlarının dışarı çıkması, dolaşım ücretlerinin devreye girmesine sebep oldu. Buna ek olarak, bazı kartalların ülke dışında çok fazla gezmesi, projenin maliyetini biraz daha şişirdi.

Min isimli kartal, araştırmacıları zorlayan kuşların başında geliyor. Normal koşullar altında en fazla Kazakistan’a gitmesi öngörülen Min, biraz daha güneye giderek İran sınırını geçti. Kazakistan’da 15 ruble (1,35 TL) olan SMS bedeli, İran’da 49 rubleye (4,49 TL) çıktı. İran’dan çok sayıda SMS gönderen Min, proje için ayrılan tüm iletişim bütçesini tek başına harcadı.

Göçmen kartallar için Rus mobil operatörden de destek geldi

Bu durum üzerine sosyal medyada maddi destek aramaya başlayan araştırmacıların başlattığı kitle fonlama kampanyasında 100 bin rubleden (8 bin 993 TL) fazla para toplandı. Doğal yaşam destekçilerinden gelen bu katkıya ek olarak, mobil operatör Megafon da projeye önemli bir katkı sağladı. Projenin mevcut borcunu iptal eden Megafon, proje için daha uygun fiyatlı ve ucuz bir tarife uygulamaya başladı.

Bu destek sayesinde göçmen kartallar ile ilgili araştırmanın sürdürülmesinin önündeki önemli zorluklardan biri kaldırılmış oldu. 13 kartalın izlendiği projedeki kartalların rotalarını da yukarıdaki haritada görebilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER