Teknoloji

Yapay zekâ Gmail’e istenmeyen mesajlarla mücadelede güç kattı

gmail

Google, bir süre önce kendi bünyesindeki özdevinimli öğrenme çerçevesi TensorFlow’u Gmail’deki ekstra istenmeyen e-posta filtrelerini eğitmek için kullanmaya başlamıştı. Yeni filtreler geçtiğimiz ay itibarıyla kullanıma sunulmuştu. Google’dan yapılan açıklamaya göre, Gmail bu yeni filtreler sayesinde her gün fazladan 100 milyon istenmeyen mesajı daha engelleyebiliyor.

Gmail’in kullanıcı sayısının 1 milyarın üstünde olduğunu düşününce ekstradan 100 milyon istenmeyen e-postanın engellenmesi büyük bir fırsat olarak görülmeyebilir. Şirketin açıklaması, her 10 kullanıcı için fazladan 1 istenmeyen e-postanın engellendiği anlamına geliyor. Ancak Google, Gmail’in yeni filtrelerden önce istenmeyen e-postaları yüzde 99.9 oranında engelleyebildiğinin altını çiziyor. Kısacası şirketin küçük ama zorlu son adımı atabilmek için çalıştığını unutmamak gerekiyor.

The Verge sitesine konuşan Google’ın Suistimalle Mücadele Teknolojisi ürün müdürü Neil Kumaran, mevcut operasyon ölçeklerinde 100 milyonun ulaşması kolay bir sayı olmadığını dile getirdi. Kumaran, istenmeyen mesajların son kırıntılarını ortadan kaldırmanın da çok zor olduğunu, ancak TensorFlow’un bu konuda müthiş bir başarı gösterdiğini belirtti.

Google, Gmail ve TensorFlow entegrasyonunun istenmeyen e-posta filtrelerini daha iyi şekilde kişiselleştirmeye katkı sağladığının da altını çizdi. Bu sürecin yıllardır devam ettiğini belirten Kumaran, Gmail’in kullanıcılardan gelen sinyallerle istenmeyen e-postaları belirlediğini ve TensorFlow’un bu sinyalleri daha iyi sonuçlara dönüştürdüğünü dile getirdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER