İncelemelerManşetler

General Mobile GM 8 Go İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

General Mobile ve Google, 2015’ten bu yana oldukça yakın bir işbirliği içinde. Android One programının dünya genelindeki ilk temsilcilerinden biri olan General Mobile, Google’ı yeni yolculuğu Android Go’da da yalnız bırakmamış ve Android Go ekosistemindeki ilk telefonu GM 8 Go’yu Barselona’da gerçekleştirilen 2018 Mobil Dünya Kongresi’nde tanıtmıştı. GM 8 Go inceleme yazımızda Android deneyimini bütçeyi zorlamadan pürüzsüz biçimde yaşatmayı vadeden telefona dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

GM 8 Go inceleme: Tasarım

Android Go programının ilk üyelerinden birisi olan GM 8 Go, fiyatı ve teknik özellikleriyle giriş seviyesinde konumlanıyor. Akıllı telefonun tasarımı da telefonun içinde bulunduğu segmenti açık biçimde yansıtıyor. Yuvarlatılmış köşelere sahip GM 8 Go, tasarımı ve malzeme kalitesiyle giriş segmentinin tipik bir örneği olarak tanımlanabilir.

gm 8 go incelemeGM 8 Go’da kasasında ana materyal olarak plastik öne çıkıyor. Plastik arka paneli, Corning Gorilla Glass cam kaplı ekran tamamlıyor. Tasarımda akıllı telefon pazarındaki güncel eğilimlerden uzaklaşmayan şirket, 5.5 inç ekranı 18:9 görüntü oranıyla sunuyor. Bu sayede kompakt ve ele rahatlıkla oturan bir kasa içinde büyük ekran deneyimini yaşamak kolaylaşıyor. GM 8 Go tek elle kullanımda herhangi bir sıkıntı hissettirmiyor.

Gm 8 Go’nun 5.5 inç ekranının yan kenarlarındaki çerçeveler mümkün mertebe inceltilmiş. Üst ve alt kenarlardaki çerçeveler ise eski dönemin standart kalınlığında bırakılmış. Ekranın alt çerçevesine kalınlığına rağmen herhangi bir buton veya yazı yerleştirilmemiş. Üst kenarda ise ahize, 5 megapiksel çözünürlüklü ve LED gösterge ışığı bulunuyor.

Günümüzde Android telefonlarda güç butonu ve ses kontrol tuşları genellikle aynı kenarda bulunuyor. Ancak GM 8 Go’da nano SIM kart girişini arka kapağın altına yerleştiren General Mobile, güç butonu ve ses kontrol tuşlarını ayrı kenarlara koymayı tercih etmiş. Güç butonu sağ kenarın, ses kontrol tuşları ise sol kenarın üst kısmında bulunuyor. Böylelikle telefon sağ elde tutulurken baş parmakla güç butonuna, işaret parmağıyla da ses kontrol tuşlarına kolaylıkla basılabiliyor.

Telefonun üst kenarı boş bırakılmış. Alt kenarda ise soldan sağa doğru sırasıyla 3.5 mm. kulaklık jakı, mikrofon, micro USB girişi ve hoparlör ızgarası yer alıyor. Hoparlörden çıkan ses güçlü olsa da, yüksek seviyelerde ses kalitesinin aşağıya indiğini belirtmekte fayda var.

GM 8 Go’nun arka paneline geçildiğinde sol üst köşesinde 13 megapiksel kamera ve LED flaşı barındıran kamera modülü yer alıyor. Kamera modülünün biraz sağında ikinci mikrofon bulunuyor. Panelin üst orta kısmına ise parmak izi tarayıcısı yerleştirilmiş. Parmak izi tarayıcısının hemen altında da General Mobile logosu bulunuyor.

Akıllı telefonun plastik arka kapağını yerinden çıkarmak mümkün. Bunun için kapağın sol alt köşesindeki boşluktan yararlanılıyor. Kapak açıldığında kullanıcıların karşısına 3500 mAh kapasiteli pil ve nano SIM kart yuvası çıkıyor. 3500 mAh kapasiteli pil yerinden çıkarıldığında nano SIM kartı takmak mümkün oluyor.

GM 8 Go inceleme: Ekran

General Mobile GM 8 Go’da 5.5 inç büyüklüğünde IPS LCD ekran bulunuyor. 18:9 görüntü oranına sahip ekran, 1440 x 720 piksel HD+ çözünürlük sunuyor. Bu ekranı Corning Gorilla Glass 3 cam koruyor.

GM 8 Go’nun 5.5 inçlik ekranı, büyüklük bakımından kullanıcıların beklentilerini karşılıyor. Parlak ışık performansı konusunda ise telefon, sınıfının genel dinamiklerinden uzaklaşmıyor. Çok parlak ışıklar altında ekranı görmekte zaman zaman sıkıntı yaşansa da, ekran parlaklığının uyarlanabilmesi bu problemin sık sık tekrarlanmasını engelliyor.

Görüntüleme açıları oldukça yerinde olan 5.5 inçlik ekran için kullanıcılara pek fazla kişiselleştirme seçeneği sunulmuyor. GM 8 Go’nun giriş seviyesinde konumlandığını düşününce bu durum pek şaşırtıcı görünmüyor.

GM 8 Go inceleme: Donanım ve Performans

General Mobile GM 8 Go, iyi bir fiyat/performans telefonu olma iddiasıyla yola çıkıyor. Bu iddianın gerçekleştirilmesi konusunda asıl yükü telefonun yazılımı üstleniyor. Donanım konusunda ise GM 8 Go, bir telefonda görülebilecek en sade kadrolardan birisiyle kullanıcıların karşısına çıkıyor.

Akıllı telefonun kalbinde 64-bit, dört çekirdekli 1.5 GHz Mediatek MT6739 yonga seti yer alıyor. Bu yonga setine Android Go programının doğası gereği 1 GB RAM eşlik ediyor. Kullanıcılara 16 GB dahili depolama alanı sunuluyor. Bu alan günümüz standartlarında oldukça küçük olsa da, Android Go için optimize edilen uygulamaların cihazda fazla yer kaplamaması bu durumu telafi ediyor. Ayrıca microSD kart sayesinde genişletmek mümkün oluyor. MicroSD kart yuvası da telefonun arka panelinin içinde nano SIM kart yuvasının hemen üstünde bulunuyor.

1.5 GHz Mediatek MT6739 yonga seti çok güçlü bir işlemci olmasa da, Android Go’nun sağladığı optimizasyon sayesinde GM 8 Go’nun standart görevleri yerine getirmesi kolaylaşıyor. Yerleşik uygulamaları daha az bellek tüketimi için özel olarak tasarlanan telefonun arayüzünde de tabir-i caizse gereksiz numaralardan kaçınılıyor.

Arayüzünde süslü ikonlar ve geçişler bulunmayan telefon, normal kullanım sırasında pek fazla takılmıyor. Ancak bunun için Google Play Store’da Android Go kullanıcılarına önerilen uygulama seçenekleri arasından tercih yapmak gerekiyor. Varsayılan e-posta uygulamasını ve internet tarayıcısını kullanırken büyük bir problemle karşılaşılmıyor. Sosyal medya uygulamaları konusunda da Google’ın önerilerine bağlı kalmak, maksimum verimi almaya yardımcı oluyor.

GM 8 Go, arka planda Spotify çalışırken diğer uygulamaları kullanırken bir sorun yaşatmıyor. Telefonda RAM kullanımı yüksek seviyelere ulaşsa da, bu durum kullanıcıya problem olarak yansımıyor.

GM 8 Go’nun arkasında biyometrik güvenlik çözümü olarak parmak izi tarayıcısı bulunuyor. Tarayıcıya parmak izi tanımlama işlemi oldukça çabuk biçimde tamamlanıyor. Parmak izi tarayıcısının çalışma hızının da gayet tatmin edici olduğunu söylemek gerekiyor. Tarayıcı, parmak izini algıladıktan sonra çok kısa bir süre içinde GM 8 Go’nun kilidini açıyor. Parmak izi tarayıcısı, ekstra bir işlev barındırmıyor.

Giriş seviyesindeki pek çok telefon gibi, GM 8 Go da oyun deneyimi için uygun bir cihaz değil. Ancak bu durum telefonda hiçbir şekilde oyun oynanamadığı anlamına gelmiyor. Google Play Store’da Android Go için önerilen uygulamalar bölümünde çok sayıda oyun da yer alıyor. Bu oyunlar, telefonda bir sıkıntı yaşanmadan oynanabiliyor.

GM 8 Go’da ön yüklü olarak sunulan GM Asistan uygulaması da telefondan maksimum performans alma konusunda kullanıcılara yardımcı oluyor. Uygulama üzerinden hızlı biçimde RAM boşaltma, önbellek temizleme veya cihazı soğumasına yardımcı olmak gibi işlemler gerçekleştirilebiliyor. Akıllı telefon Geekbench 4 benchmark testinde tek çekirdekte 639, çok çekirdekte ise 1713 puan alıyor. Söz konusu puanların telefonun teknik donanımına uygun olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

GM 8 Go inceleme: Pil

GM 8 Go’ya ihtiyaç duyduğu enerjiyi 3500 mAh kapasiteli pil sağlıyor. Bu pil telefonun arka kapağını açarak kullanıcılar tarafından çıkarılabiliyor ve değiştirilebiliyor. Günümüzde pek çok telefonda pilin kullanıcılar tarafından değiştirilmesinin mümkün olmadığını düşününce GM 8 Go’un bu özelliğiyle bazı kullanıcılarını tavlaması muhtemel görünüyor.

3500 mAh gibi büyük bir kapasite, GM 8 Go’nunki gibi bir teknik kadro ve yazılımla birleşince ortaya pil verimliliği bakımından güçlü bir cihaz çıkıyor. Ortalama yoğunluklu bir kullanım senaryosunda GM 8 Go, bir günden uzun bir süre boyunca şarja ihtiyaç duymuyor.

Söz konusu ortalama yoğunluklu kullanım senaryosunda internette gezinmek, YouTube Go üzerinde video izlemek, sosyal ağlarda dolaşmak, biraz oyun oynamak ve Spotify’da müzik dinlemek gibi eylemler bulunuyor.

GM 8 Go’nun 3500 mAh kapasiteli pili, telefonun alt kenarındaki micro USB girişi üzerinden şarj ediliyor. GM Turbo Charge özelliğinin varlığı sayesinde söz konusu pili, tamamen boşalmışken 2 saatten kısa bir süre içinde şarj etmek mümkün oluyor.

GM 8 Go inceleme: Yazılım

Yazılım her telefonda kilit bir rol üstlense de, GM 8 Go’da bu rol çok daha belirgin biçimde kendisini gösteriyor. Akıllı telefon kutusundan Android 8.1 Oreo’nun Go versiyonuyla yüklü olarak çıkıyor. General Mobile ve Google’ın işbirliğinin bir parçası olan telefonda saf Android deneyimini biraz daha özelleştirilmiş biçimde yaşamak mümkün oluyor.

GM 8 Go’nun arayüzündeki ikonlar Android Oreo’nun standart versiyonunda olduğundan da daha sade görünüyor. Uygulama çekmecesi, hızlı erişim paneli ve ayarlar menüsü gibi alanlarda ise Android Oreo’nun standart versiyonundan fazla uzaklaşılmıyor.

Akıllı telefonun arayüzünde gezinmek için ekranın alt kısmındaki sanal navigasyon tuşları kullanılırken, uygulama çekmecesi içinde de uygulamalar alfabetik biçimde sıralanmış olarak gösteriliyor. Alfabetik sıralamada aşağıya inecek kadar sabrı olmayan kullanıcılar, ekranın üst kısmındaki arama çubuğundan yararlanarak ihtiyaç duydukları uygulamaya erişebiliyor.

Android işletim sistemli telefonların hemen hemen tamamında Google’ın Android uygulamalarının büyük kısmını ön yüklü biçimde bulmak mümkün oluyor. GM 8 Go’da ise bu durum biraz daha farklı biçimde karşımıza çıkıyor. Ana ekranda yer alan Google klasöründe, kullanıcılar için “olmazsa olmaz” şeklinde tanımlanabilecek uygulamaların Go versiyonları yer alıyor. YouTube, Gmail, Haritalar, Google Arama ve Google Asistan uygulamaları, akıllı telefonda Go versiyonlarıyla kullanıcıların karşısına çıkıyor. Bu noktada Google Asistan için henüz Türkçe desteğinin olmadığını ve uygulamadan ancak telefonun dilini Asistan tarafından desteklenen dillerden birine çevrilince yararlanılabileceğini belirtmekte fayda var.

Uygulamaların Go versiyonları cihazın depolama alanında oldukça küçük bir alan kaplıyor. Söz konusu uygulamalar için hazırlanan güncellemeler de küçük boyutlarda kullanıcılara sunuluyor. Bellek ve veri tüketiminde verimlilik esası üzerine geliştirilen Android Go için hazırlanan uygulamalarda da bu esaslar unutulmuyor.

Örneğin, YouTube Go uygulamasının merkezinde veri tüketimini aşağıya çekme isteği bulunuyor. Kullanıcılar uygulamadaki videoları kablosuz bağlantı üzerinden doğrudan cihazlarına indirebiliyor. Bunun için kullanıcılara temel, standart ve yüksek kalite olmak üzere üç farklı seçenek sunuluyor. Kullanıcılar belli aralıklarla internete bağlandıkları sürece diledikleri zaman istedikleri videoları izleyebiliyor. Ancak müzisyenlerin resmi hesapları aracılığıyla yüklenen kliplerin cihazlara indirilmesi mümkün olmuyor.

Telefonda ön yüklü olarak sunulan Google Go uygulaması da bilgiye ve işlevsel araçlara hızlı biçimde erişmeyi sağlıyor. Uygulamanın ana ekranı üzerinden sesli arama, görsel arama, GIF arama gibi işlemler gerçekleştirilebiliyor. Sosyal ağlara ve çeşitli internet sitelerine erişimi de hızlandıran Google Go uygulaması üzerinden Google Çeviri aracı da vakit kaybetmeden başlatılabiliyor. Uygulamanın arama çubuğuna dokunulduğunda da Google’daki popüler arama trendlerinin bir listesini görmek mümkün oluyor. Google Go uygulamasına ana ekrana yerleştirilen arama çubuğu üzerinden de erişilebiliyor.

Google’ın imzasını taşıyan Files Go uygulaması, ana ekrandaki Google klasöründe olmasa da cihazda ön yüklü olarak bulunuyor. Bir dosya yöneticisi olan Files Go sayesinde cihazdaki uygulamalar, resimler, videolar ve ses dosyalarını hızlı biçimde görmek mümkün oluyor. Burada her dosya kategorisine göre sınıflandırabiliyor. Uygulama içindeki temiz sekmesi ise zahmetsizce telefonda depolama alanı açmayı sağlıyor. Dahili depolama alanı sadece 16 GB olan telefonda bu imkanların varlığı büyük önem taşıyor.

GM 8 Go’da Android Go’ya özgü uygulamalar sunan tek taraf Google değil. General Mobile da Android Go için kendi uygulamalarının özel versiyonlarını geliştirmiş. Bu uygulamalardan biri olan GM Müzik Go uygulaması telefonda ön yüklü olarak geliyor. Google Play Store üzerinden indirilebilen GM Galeri Go ise Google Fotoğraflar dışında bir galeri uygulaması arayanlara optimize edilmiş bir çözüm sunuyor. Uygulamadaki Gizli Dolap özelliği de kullanıcılara göz önünde olmasını istemedikleri fotoğraf ve videolarını kilit altına alma imkanı veriyor.

StoreOID adını taşıyan uygulama mağazasında da General Mobile tarafından hazırlanan veya General Mobile’ın tavsiye ettiği uygulamaları bulmak mümkün oluyor. Bu uygulamaları indirme işlemi için kullanıcılar yine Google Play Store’a yönlendiriliyor.

General Mobile’ın telefonda ön yüklü olarak sunduğu bir diğer uygulama olan GM Asistan ise telefon için bir tür kontrol paneli işlevi görüyor. Bu uygulama sayesinde cihazın ön belleği hızlı biçimde boşaltılabiliyor ve RAM’de alan açılarak telefon hızlandırılabiliyor. Telefonun pil ömrünü uzatmak için güç tasarrufu moduna geçiş yapmak isteyenler de bu uygulamadan yararlanabiliyor. GM Asistan’da yer alan “Self Servis” sekmesinde ise kullanıcılara güvenlik, telefon ve yazılım yönetimi için araçlar sunuluyor.

Sıkça Sorulan Sorular sekmesinde ise General Mobile kullanıcılarının cihazları hakkında en çok sorduğu sorular listeleniyor. Soruların üzerine dokunulduğunda cevapları görülebiliyor.

General Mobile GM 8 Go’da donanımdan maksimum verimi alabilmek adına başka araçlardan da destek alınıyor. DuraSpeed de söz konusu araçlar arasında bulunuyor. DuraSpeed sayesinde kullanıcılar telefonda arka planda çalışmasını istedikleri uygulamaları seçebiliyor.

GM 8 Go inceleme: Kamera

General Mobile GM 8 Go, giriş seviyesinde konumlanmasına paralel olarak kamera konusunda kullanıcılarına çok büyük vaatlerde bulunmuyor. Ancak bu durum telefonun kamerasının pazardaki bazı güncel yeteneklerden yoksun olduğu anlamına gelmiyor.

Akıllı telefonun arkasında f/2.0 diyafram genişliğine sahip 13 megapiksel çözünürlüklü kamera yer alıyor. Bu kameranın hemen yanında LED flaş bulunuyor. Hareket algılamalı otomatik odaklama yeteneğine sahip arka kamera kurulumu, ışık koşullarının iyi olduğu ortamlarda görüntü kalitesi açısından tatmin edici fotoğraflar yakalamayı başarıyor.

Telefonun kamerası renklerin doğru biçimde yakalanması konusunda oldukça başarılı. Çekilen fotoğraflardaki renkler gayet doğal görünüyor. Renk doğallı, gün ışığının az olduğu sahnelerde bile hatırı sayılır ölçüde muhafaza ediliyor. Ancak fotoğrafların detay seviyesi için aynı şeyleri söylemek pek mümkün değil. Fotoğraflarda biraz yakınlaştırma yapıldığında detaylardaki bozulmayı fark etmek çok zor olmuyor.

Gece çekimi konusunda GM 8 Go, giriş segmentinin standartlarından çok fazla uzaklaşmıyor. Gürültü etkisinin daha net biçimde hissedildiği gece çekimlerinde en ufak bir titremede fotoğrafların netliği anlaşılır ölçüde bozuluyor. Ancak bunun GM 8 Go’nun genel karnesini etkilemeyecek bir durum olduğunu belirtmek gerekiyor.

GM 8 Go’nun önünde ise f/2.2 diyafram genişliğine sahip 5 megapiksel çözünürlüklü bir kamera bulunuyor. Bu kamerayla ışık koşullarının uygun olduğu ortamlarda tatmin edici netlikte özçekimler gerçekleştirilebiliyor.

GM 8 Go, hem ön hem de arka kamerasında portre modu özelliği sunuyor. Bu özellik sayesinde kullanıcılar Bokeh efektinin uygulandığı kareler yakalayabiliyor. Bokeh efektinin uygulanmasında asıl görevi kamera donanımından ziyade yazılım üstleniyor. Dolayısıyla GM 8 Go’nun portre moduyla çekilen fotoğrafların üst segment telefonlarda portre moduyla çekilen karelere kıyasla biraz yapay kaldığını belirtmek gerekiyor. GM 8 Go’nun kamera uygulamasında güzelleştirme modu da mevcut.

GM 8 Go’nun kamera uygulaması oldukça sade. Arayüze fazla ikonun yerleştirilmemesi, ilk başta bazı özelliklerin bulunmasını zorlaştırabiliyor. Örneğin, portre moduna geçiş yapmak için ekranın üstündeki Auto yazısına dokunmak ve buradan çekim modu seçeneklerine erişmek gerekiyor. Ancak keşif süresi bitince söz konusu zorluklar ortadan kalıyor.

GM 8 Go’nun 13 megapiksel çözünürlüklü arka kamerasıyla 1080p Full HD çözünürlüklü video kaydı yapılabiliyor.

GM 8 Go inceleme: Sonuç

Android Go, henüz oldukça yeni bir platform. GM 8 Go da bu yeni platformun ilk temsilcileri arasında bulunuyor. Google’ın daha çok kişiyi Android ekosistemine dahil etmek için çıktığı bu yolculukta, GM 8 Go’nun gösterdiği genel performans platformun geleceği için ümit veriyor.

Depolama alanı ve veri tüketimi konusunda verimlilik esasıyla özelleştirilen Go uygulamaları, tatmin edici bir performans sergiliyor. Uygulamaların temel işlevleri Go versiyonlarında da muhafaza edildiği için öncelikli beklentiler karşılanıyor. Hatta kimi uygulamaların Lite sürümleri, ana versiyonlarına kıyasla çok daha iyi işlev görüyor.

GM 8 Go’nun en zayıf yönü olarak kamera öne çıkıyor. Ancak cihazın öncelikli amacının fiyat/performans konusunda beklentileri karşılamak olduğu göz önüne alınınca bu durum bir problem olmaktan çıkıyor. GM 8 Go’nun kamera performansının genel itibarıyla sınıfından farklı olmadığını da belirtmek gerekiyor.

Uzun pil ömrü, donanıma uygun hâle getirilen yazılım deneyimi ve arkasındaki Google güvencesiyle GM 8 Go, bütçesini zorlamadan yeni bir telefon almak isteyenler için uygun bir seçeneğe dönüşüyor. GM 8 Go, sevdiklerine “pahalı olmayan” bir telefon hediye etmeyi düşünenlerin dikkatine değer bir telefon profili de çiziyor.

İLGİLİ HABERLER