ManşetlerTeknoloji

Google’dan Gemini 1.5 Pro ile yapay zekâda performans sıçraması

gemini 1.5 pro

Google, yapay zeka (AI) alanındaki ilerlemesini sürdürerek, dramatik bir performans artışı vadeden yeni modeli Gemini 1.5 Pro’yu duyurdu. Bu yenilik, şirketin Bard sohbet robotunu Gemini markası altında yeniden markalaştırması ve Gemini 1.0 Ultra modelini tanıtmasının ardından geldi. Google CEO’su Sundar Pichai ve Google DeepMind CEO’su Demis Hassabis, AI güvenliği ve etik konusunda toplumu güvence altına alırken, modellerin hızla ilerleyen yeteneklerini de vurguladı.

Gemini 1.5 Pro’nun ileri seviye özellikleri

Gemini 1.5 Pro, Gemini 1.0 Ultra ile karşılaştırılabilir sonuçlar sunmasına rağmen, daha verimli bir performans ile dikkat çekiyor. Azaltılmış hesaplama gereksinimlerine rağmen, metin, görüntüler, videolar, ses veya kod gibi çok modlu yeteneklerle işleme yapabiliyor. AI modelleri ilerledikçe, tek bir komut kutusunda daha çeşitli yetenekler sunmaya devam edecekler.

Gemini 1.5 Pro, tek bir istekte işlenebilen veri birimleri olan bir milyon token’a kadar işleyebilir. Google, bu yeni modelin 700.000’den fazla kelime, bir saatlik video, 11 saatlik ses ve 30.000 satırdan fazla kod içeren kod tabanlarını işleyebildiğini belirtiyor. Şirket, 10 milyon token’a kadar destekleyen bir versiyonun başarıyla test edildiğini de ekliyor.

Model, daha fazla yeni veri öğrendiğinde daha büyük token sayıları içeren sorgularda yüksek doğruluk oranını koruyor. Yeni model, geliştiricilerin uzun bir metin bloğu içine küçük bir bilgi parçası yerleştirerek AI modelinin bunu ayıklayıp ayıklayamayacağını gördüğü “İğne İle Kuyu Kazma” değerlendirmesinde etkileyici sonuçlar gösterdi.

Gemini 1.5 Pro, Apollo 11 ay misyonu transkriptlerinden çeşitli detayları ve Buster Keaton’ın başrolünde olduğu 44 dakikalık bir sessiz filmin konu noktaları ve olaylarını analiz edebiliyor. Hassabis, “1.5 Pro’nun uzun bağlam penceresi, büyük ölçekli modeller arasında bir ilk olması nedeniyle, yeni yeteneklerini test etmek için sürekli yeni değerlendirmeler ve kriterler geliştiriyoruz.” diye yazdı.

Yapay zekâ ile ilgili etik ve güvenlik önlemleri

Google, Gemini 1.5 Pro’yu, potansiyel zararların bir dizi test edildiği kırmızı ekip teknikleri geliştirerek ve uygulayarak “sorumlu dağıtım yaklaşımı” ile kullanıma sunuluyor. Şirket, içerik güvenliği ve temsili zararlar gibi alanlarda ciddi bir inceleme yapıyor ve AI araçları için yeni etik ve güvenlik testleri geliştirmeye devam ediyor.

Gemini 1.5 Pro, geliştiricilere ve kurumsal müşterilere erken erişimle başlatılıyor. Google, modeli zamanla daha geniş bir kitleye sunmayı planlıyor. Gemini 1.0, tüketicilere şu anda bir Pro varyantı ile birlikte sunuluyor ve bu varyant aylık 20 dolarlık bir ücretle satılıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER