Teknoloji

İngiliz istihbaratı basın kuruluşlarının e-postalarına sızmış

gchq-200115Edward Snowden tarafından sızdırılan yeni dokümanlar, Birleşik Krallık’ın istihbarat örgütlerinden GCHQ’nun dünyanın en prestijli basın kuruluşlarını izlediğini ortaya çıkardı. The Guardian’da yer alan habere göre, test amacıyla yapılan bir çalışma sonucunda BBC, Reuters, The Guardian, The New York Times, Le Monde, The Sun, NBC ve The Washington Post gibi kuruluşların sunucularında bulunan e-postalar GCHQ’nun iç sunucularına aktarıldı ve sunuculara bağlanan herkes bu e-postaları görebildi.

İstihbarat toplama amacıyla gerçekleştirilmemiş gibi gözüken eylemde ele geçirilen e-postalarda da önemli haberlerin bulunmadığı düşünülüyor. Yine de, ortada ciddi bir gizlilik ihlâli bulunduğunu ve e-posta toplama sistemlerinin kötüye kullanabileceğini göz ardı etmemek gerekiyor.

GCHQ’nun söz konusu testi nihai sonuçlardan ilgisiz verileri çıkaracak yeni bir aracı deneme amacıyla gerçekleştirdiği belirtiliyor. 10 dakika içinde GCHQ’nun belge toplama sitelerinden 70 bin e-postayı toplayan sistem, daha sonra çeşitli filtreler aracılığıyla hangi e-postada istihbarat açısından değerli mesajların bulunduğunu tespit ediyor. Gazetecilerin özellikle denek olarak seçildiğine dair bir kanıt bulunmasa da, bu tarz bir sistemin öncelikli hedefinin gazeteciler olması kulağa şaşırtıcı gelmiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER