Teknoloji

Fujifilm X-T4 aynasız kamera gövde içi sabitleme özelliğiyle geldi

Fujifilm X-T4 aynasız kamera gövde içi sabitleme özelliğiyle geldi

Fujifilm X-T4, oldukça olumlu görüşler alan X-T3 modelinin takipçisi olarak resmiyet kazandı. Selefiyle aynı şekilde, 26.1 megapiksel sensör barındıran yeni makinede beş eksenli, gövde içi sabitleme sistemi (IBIS) de bulunuyor.

Fujifilm IBIS’i daha önce sadece X-H1 modelinde kullanmıştı. Şimdi daha küçük gövdeli olan X-T4’e de bu özelliğin eklendiğini görüyoruz. Böylelikle video çekimlerinde daha düzgün görüntüler elde edilebilecek. Çeşitli XF lensleriyle 6.5 durak noktalı sabitleme, bunlar olmadan da 5.5 durak noktası destekleniyor. Düşük ışıkta, deklanşör hızını düşürüp daha keskin fotoğraflar çekmeniz mümkün olabilecek.

Bir diğer değişiklik de mekanik deklanşör oluyor. Fujifilm, bunun X Serisi tarihi içindeki en hızlı ve dayanıklı deklanşör sistemi olduğunun altını çiziyor. Mekanik deklanşör ile, tam otomatik odak ve otomatik pozlama ile, saniyede 15 kareye kadar sürekli çekim yapabilirsiniz. Elektronik deklanşör ile saniyede 20 kareye kadar çıkılabiliyor. Üstelik 300 bin çekime kadar da dayanıklı olduğu belirtiliyor. Fiyatı dikkate alındığında, hız ve dayanıklılık böyle bir makine için mükemmel görünüyor.

Otomatik odaklama sistemi de hızlandırıldı, hızı 0.02 saniyeye kadar düşürüldü. Takip ve göz/yüz algılama performansı da önemli oranda iyileştirildi. Fujifilm, X-T4’ün bu alanda başarı oranının X-T3’e göre iki katına çıktığının altını çiziyor.

Arkada yer alan ekranda da X-T3’ün ekranına göre önemli ilerlemeler var. 1.1 milyon pikselden 1.62 milyon piksele çıkılmış. Aynı zamanda ekran döndürülebiliyor. Böylelikle selfie veya vlog çekimlerinde işleriniz daha da kolaylaşacaktır. Elektronik vizör de güncellenmiş. Ancak aynı şekilde 3.69 milyon piksel çözünürlük ve 100fps yenileme hızı korunuyor.

2200 mAh kapasiteli pil, 1260 mAh kapasiteli pile sahip X-T3’e göre daha uzun bir çalışma ömrü sunuyor. Tek bir şarjla en fazla 600 çekim yapılabiliyor. X-T3’te bu sayı 390’dı. Tüm yeniliklere rağmen, X-T4 selefine göre birkaç milimetre daha kalın. Pili ve bellek kartı ile birlikte 607 gram ağırlığında, selefinde ise bu değer 526 gramdı.

Fujifilm X-T4, söylenildiği gibi 6K video çekimi yapamıyor. Ancak saniyede 60 kare hızında 4K çekim yapabiliyor. Aynı zamanda 1080p/240fps video kayıt yeteneği de mevcut. Daha önce olduğu gibi, 10-bit video çekimi dahili olarak ve F-Log modu ile harici olarak yapılıyor, dinamik aralık maksimuma çıkarılıyor. Bununla birlikte Fujifilm, View Assist olarak adlandırdığı bir özellik de çıkardı. Bunun sayesinde F-Log kullanıldığı zaman ön izleme yapılırken kontrast ve doygunluk artırılıyor. Sürekli otomatik odaklı süje takibi de daha düşük aydınlatma koşullarında çalışıyor.

Video kaydı her iki UHS II SD kartına aynı anda, yedekleme amacıyla yapılabiliyor. Mikrofon ayarı ise giriş ve hat seviyeleri arasında değiştirilebiliyor. Daha büyük pil kapasitesi, görüntü sabitleme, tamamen döndürülebilir ekran gibi özellikle video çeken profesyoneller veya vlog ile uğraşanlar için önemli yenilikler olarak nitelendirilebilir.

Fujifilm X-T4 2020 ilkbaharında 1700 dolarlık yurt dışı fiyatıyla çıkacak. Çıkış fiyatının X-T3’ün fiyatına göre 200 dolar daha yüksek olduğunu belirtelim. Ancak yenilikler ve ilerlemeler dikkate alındığında bu artış makul karşılanabilir.

İLGİLİ HABERLER