Teknoloji

Fujifilm X-S20: Fotoğraf ve video tutkunlarına özel yeni kamera

fujifilm x-s20

Fotoğraf ve video sanatçıları için bir cennet vaad eden Fujifilm, X serisine yeni bir üye ekledi. Fotoğraf ve video çekmeyi sevenler için tasarlanmış olan bu yeni model, yani X-S20, Fujifilm’in ultra geniş açılı lensi XF 8mm f/3.5R WR ve yeni mobil uygulaması X App ile birlikte kullanıcıların beğenisine sunuluyor. Hem gelişmiş teknolojik özellikleri hem de etkileyici çözünürlüğü ile dikkat çeken X-S20’nin yurt dışı fiyatı 1299 dolar, yeni lensin fiyatı ise 799 dolar olarak belirlendi.

Fujifilm’in ‘mükemmel denge’ olarak nitelendirdiği bu yeni model, X-H2 ve X-T5’in gelişmiş işlemcisi ile bir önceki model X-S10’un sensörünün birleşimi ile karşımıza çıkıyor. X-S20, bir önceki modeline göre 300 dolar daha pahalı olmasına rağmen, 26 megapiksel çözünürlük sunan sensörü ve 6.2K video çekim kapasitesi ile dikkat çekiyor. Ayrıca Apple ProRes formatında video çekme seçeneği de sunuyor.

X-S20’nin tasarımı, Fujifilm’in retro tarzdaki kameralarından ziyade, DSLR kameralarını anımsatıyor. Bu özelliğiyle video çekimlerine daha uygun bir yapıda olan X-S20, Fujifilm’e yeni geçiş yapan kullanıcılara da tanıdık bir his veriyor.

fujfilm x-s20

X-S20’nin kullanıcılarına sunduğu özellikler arasında, yedi seviyeli gövde içi görüntü stabilizasyon sistemi, ürünleri odaklamada etkili olan yeni bir konu takip odaklama sistemi, 4K çözünürlükte webcam yayını yapabilme ve daha rahat kullanım için genişletilmiş tutma yeri ve büyük düğmeler bulunuyor.

Özellikle video çekenlerin ilgisini çekecek olan bir diğer özellik ise Vlog modu. Bu mod, dokunmaya duyarlı, kullanımı kolay kontroller sunarak, kendi videolarını çeken kullanıcılar için hayatı kolaylaştırıyor. Ancak X-S20’nin bir önceki modelden devraldığı elektronik vizör, gözlük kullanıcıları için biraz hayal kırıklığı yaratıyor.

X-S20’nin uzun pil ömrü, kullanılan daha büyük pil sayesinde. X-H2 ve X-H2S modellerinde de kullanılan NP-W235 modeli pil, X-S20’nin kullanıcılarına çok daha uzun bir kullanım süresi vadediyor.

fujfilm x-s20

X-S20, yüksek çözünürlükte fotoğraf çekmekten çok, kaliteli video çekmeye ihtiyaç duyan ve bütçesi sınırlı olan kullanıcılar için umut vaad ediyor. Ancak daha çok profesyonel kullanıcıların ilgisini çekebilecek 4K / 60p video kayıt ve F-Log2 profil gibi özelliklere sahip olsa da, tek bir UHS-II SD kart yuvasına sahip olması, bazı kullanıcılar için bir dezavantaj olabilir.

X-S20 ile birlikte piyasaya sürülen yeni lens XF 8mm f/3.5R WR, X sistemi için en geniş açılı lens olma özelliği taşıyor. Kompakt ve küçük bir yapıya sahip olan bu lens, hava koşullarına dayanıklı olmasıyla dikkat çekiyor. Fujifilm’in bu lensi, özellikle astrofotografi gibi uygulamalar için ideal olduğunu iddia ediyor.

Fujifilm’in son bir yıldaki yüksek segmentli kameraları genellikle daha yüksek çözünürlük veya hızlı sensörleri tercih ederken, X-S20’nin eski nesil X-Trans sensörünü kullanmayı sürdürmesi ilgi çekici. Belki de Fujifilm, X-S20’yi her şeyi bir arada sunan bir kamera yapma suyunda. Video yeteneklerini artırıyor, ancak Sony’nin ZV serisi gibi tamamen vlog hayatına kendini adıyor da denemez. Aynı zamanda, retro tasarımlarının bazen önerdiği gibi tamamen eskiye dönmüyor da. Fujifilm’in APS-C sensörlerinin tam kareye göre mükemmel bir denge noktası mı yoksa tuhaf bir uzlaşı mı olduğu gibi, X-S20 de kimlik krizi çeken bir kamera mı yoksa güzel bir hepsi bir arada mı olduğuna göre farklı görüşler olabilir.

İLGİLİ HABERLER