Teknoloji

FTX’in kurucusu ve eski CEO’su Sam Bankman-Fried Bahamalar’da tutuklandı

ftx sam bankman-fried

Kripto para borsası FTX’in iflas başvurusunda bulunmasından yaklaşık bir ay sonra, Bahamalar Başsavcısı Ryan Pinder, şirketin kurucusu ve eski CEO’su Sam Bankman-Fried’in (SBF) tutuklandığını duyurdu.

Konuyla ilgili olarak yapılan duyuruya göre tutuklama, ABD hükümetinin Bahamalar’a Bankman-Fried aleyhine açılan suçlamaları bildirmesi ve onun ikamet ettiği ve FTX için operasyon üssü görevi görmüş olan ülkeden iadesini talep etme olasılığının yüksek olduğunu söylemesi sonrasında gerçekleşti. ABD’nin New York Güney Bölgesi Savcısı Damian Williams, “Sabah iddianameyi çözmek için harekete geçmeyi bekliyoruz ve o zaman söyleyecek daha çok şeyimiz olacak.” diyerek tutuklamayı doğruladı.

FTX’in çöküşü, SBF ve ortaklarının, diğer işi olan ticaret şirketi Alameda Research’ü finansal açıdan desteklemek için FTX’teki müşteri mevduatlarını kullandıklarını ortaya çıkardı. FTX’ten kaçış başladığında, şirketin müşterilerine geri ödeme yapacak yeterli finansal kaynağının olmadığı ortaya çıktı ve borsa işlemlerini hızlı şekilde kapandı.

Bankman-Fried’in bu hafta Amerikan Kongresi’nde düzenlenecek oturumda ifade vermesi planlanmıştı. Son haftalarda SBF, kendisini bir süreliğine dünyanın en genç milyarderlerinden biri yapan şirkette neler olduğunu açıklamaya çalışan röportajlardan oluşan kesintisiz bir medya turuna çıkmıştı.

Bankman-Fried’in yerine FTX’in CEO’luğunu devralan ve geçmişteki görevleri arasında Enron Skandalı patlak verdikten sonra kurumsal temizlik işlemlerini denetlemek de bulunan John J. Ray III, “Kariyerimde hiç bu kadar kurumsal kontrollerin bu kadar eksiksiz bir şekilde başarısız olduğunu ve burada olduğu gibi güvenilir finansal bilgilerin tamamen yokluğunu görmemiştim.” dedi. Ray, ABD Temsilciler Meclisi Mali Hizmetler Komitesi huzuruna çıkmadan önce pazartesi günü sunduğu ve önceden hazırlanmış ifadede (pdf), Bankman-Fried’in potansiyel olarak karşı karşıya kalabileceği suçlamalar hakkında çeşitli ipuçları veren beş temel unsuru sıralamıştı:

Bu aşamada pek çok şey bilinmezken ve pek çok soru kalırken, şunları biliyoruz:
İlk olarak, FTX.com’daki müşteri varlıkları, Alameda ticaret platformundaki varlıklarla birleştirildi.
İkincisi, Alameda, müşteri fonlarını büyük kayıplara maruz bırakan marj ticareti yapmak için müşteri fonlarını kullandı.
Üçüncüsü, FTX Grubu, 2021’in sonlarından 2022’ye kadar, birçoğu kendilerine ödenenin yalnızca bir kısmı değerinde olabilecek sayısız işletme ve yatırımı satın almak için yaklaşık 5 milyar dolar harcandığı bir harcama cümbüşüne girdi.
Dördüncüsü, içerdekilere 1 milyar doları aşan krediler ve diğer ödemeler yapıldı.
Beşincisi, bir piyasa yapıcı olarak Alameda’nın iş modeli, doğası gereği güvensiz olan ve belirli yabancı ülkelerde sunulan sınırlı korumalarla daha da kötüleşen çeşitli üçüncü şahıs borsalarına fon dağıtmayı gerektiriyordu.

SBF, pazartesi günü erken saatlerde Forbes muhabirleriyle canlı sohbet ve “Unusual Whales” sitesiyle ile Twitter Spaces sohbeti dahil olmak üzere en az iki röportaj gerçekleştirmişti. New York Post‘un haberine göre SBF, bir yandan Storybook Brawl oyununu oynayıp bir yandan soruları yanıtlarken, tutuklanmadan sadece saatler önce “Tutuklanacağımı sanmıyorum” demişti. En son tweetini ise bu gece geç saatlerde attı.

İLGİLİ HABERLER