Ulaşım

Fransız mucit Zapata bu sefer başardı, Manş Denizi’ni geçti

Fransız mucit Franky Zapata, temmuz ayının sonundaki başarısız denemesinin ardından, bir kez daha Manş Denizi’ni Flyboard Air adını verdiği jet motorlu uçan aracıyla geçme denemesinde bulundu. Zapata’nın pazar sabahı gerçekleşen denemesi bu kez başarılı oldu.

Zapata Fransa’nın Sangatte bölgesinden havalanarak 22 dakika içinde İngiltere’nin Dover kıyısına ulaştı. Yaklaşık 35 kilometrelik mesafeyi, saatte 170 kilometreye varan hızla aşan mucit, iniş sonrası yaptığı açıklamada, üç yıl önce bu makineyi yaptıklarını ve şimdi de denizi geçmeyi başardıklarını, bunun çılgınca bir şey olduğunu kaydetti.

The Guardian‘ın haberinde, yolculuk tek seferde gerçekleşen bir yolculuk olmadı. Sırtında sadece 10 dakikalık uçuşa yetecek yakıt taşıdığı için, yolun ortasında durup yeniden yakıt alması gerekti.

Bu, Zapata’nın Manş Denizi’ni geçmeye yönelik ikinci girişimi oldu. İlk denemesini temmuz ayı sonunda gerçekleştirmişti. O denemede yakıt ikmal platformuna inmeye çalışırken suya düşerek başarısız olmuştu. O ve ekibi, kazayı iniş sırasında denizde oluşan dalgaların büyüklüğüne bağlamıştı. Dalgalar platformu hareket ettirdiği için onu santimetreler mertebesinden kaçırmasına neden olmuştu.

İlk denemeden sonra Fransız mucit, bir kez daha deneyeceğini söylemişti. Bu sefer daha farklı bir rota ve daha büyük bir yakıt ikmal platformu kullandı.

Zapata, biniciyi bir teknenin arkasındaki havada ilerletmek için su jeti kullanan bir cihaz olan Flyboard’u 2011’de icat etti. Daha sonra, dengesini korumak için bir bilgisayar kullanarak binicinin havada bir yere tutunmadan uçmasını sağlayan, dört turbo jet motoruyla çalışan bir tahta olan Flyboard Air’i icat etti. Zapata, 2016 yılında Fransa’nın güney sahilinde Flyboard Air’i 2 bin 252 metre boyunca uçurduktan sonra en uzun hoverboard uçuşu dalında bir dünya rekoru kırdı.

Zapata’nın aracına savunma sanayii de ilgi gösteriyor. Orduyla iş yapan bir şirket olan Implant Sciences, Zapata’nın şirketi olan Zapata Industries adlı şirketi satın almayı planlamıştı. Fransa’nın savunma ve tedarik kuruluşu da 2018 yılında, aracın geliştirilmesine yardımcı olmak için 1.3 milyon avro bağışladı.

Zapata kişisel taşıma ihtiyaçları için bu tarz jet motorlu araç üzerinde çalışan tek kişi değil. İngiliz mucit Richard Browning de giyilebilir bir jet giysisi tasarladı. Bu giysiyi giyen kişi, kollarına yerleştirilmiş toplam altı adet turbo motoru yardımıyla uçabiliyor.

İLGİLİ HABERLER