Teknoloji

Fransa direksiyon başında telefon yasağının kapsamını genişletiyor

fransaDireksiyon başındayken telefonla ilgilenmek, günümüzde en yaygın görülen kaza nedenleri oluyor. Özellikle sürüş sırasında telefonla konuşmak veya mesaj yazmaya çalışmak, ciddi anlamda sıkıntıya yol açabiliyor. Kimi sürücüler, bu tarz problemleri önlemek için araçlarını kenara çekip görüşmelerini sesli veya yazılı olarak gerçekleştiriyor. Ancak Fransa sürücülerin bu amaçla araçlarını kenara çekmelerini de yasaklıyor.

Fransız yüksek mahkemesinin kararına göre, ülkedeki yollarda araç kullanan sürücüler telefonlarına bakmak amacıyla araçlarını kenara çekemeyecek. Ancak otomobillerini bir otoparka, garaja veya özel bir yola park eden ve motoru kapatan sürücüler direksiyon başındayken telefonlarını kontrol edebilecek.

Yüksek mahkeme, söz konusu kararı bir sürücünün kendisine kesilen trafik cezasına itiraz etmesi üzerine aldı. Dörtlü sinyallerini yakarak bir kavşakta duran ve bu sırada telefonunu kullanan sürücü, kendisine kesilen trafik cezasını mahkemeye taşımıştı.

Yeni yasaya göre, uygun olmayan bölgelerde telefonunu kullanan sürücülere 135 avro ceza kesilecek ve sicillerine üç yıl boyunca silinmeyecek 3 ceza puanı işlenecek. Ülkede direksiyon başında telefonla konuşanlara da aynı ceza uygulanıyor. Söz konusu ceza, Bluetooth araç setleri üzerinden yapılan konuşmaları kapsamıyor. Buna ek olarak, arıza nedeniyle yolda kalanlar da ceza kapsamına girmiyor.

Fransa direksiyon başında telefon kullanılmasını engellemek için sıkı önlemler alıyor

Fransa son zamanlarda ölümlü trafik kazalarını azaltmak için ciddi önlemler alıyor. Direksiyon başında telefon kullanılmasını engellemeye yönelik kararlar da bu önlemler içinde ciddi bir yer teşkil ediyor. Bu doğrultuda motosiklet sürerken telefon kullananların ehliyetlerini geri almaya kadar uzanan önlemlerin hayata geçirilmesi değerlendiriliyor. Yapılan bir araştırmaya göre, geçtiğimiz yıl ülkede yaşanan trafik kazalarının yüzde 10’u telefon kullanımından dolayı meydana geldi.

İLGİLİ HABERLER