Teknoloji

Foxconn maaşları arttırıyor, çalışanların bir kısmını ailelerine daha yakın yerlere gönderiyor

Bir süredir meydana gelen intihar vakalarıyla adını duyuran Çinli elektronik tedairkçisi Foxconn çalışanlarının maaşlarında yüzde 20’lik artışa gitmeye karar verdi. Şirket maaş artışının daha önceden planlandığını ancak şimdiye kadar uygulanmadığını söyledi.

Doğrusunu söylemek gerekirse şirketin üçüncü çeyrekte yaşadığı yüzde 20’lik düşüş sıradışı değil, çünkü Foxconn tatil dönemleri için üretim kapasitesini arttıran bir şirket. Taipei’deki Yuanta Securities şirketinin analisti Vincent Chen’e göre Foxconn geçmişte maaşlara yüzde 50’ye varan oranlarda zam yapmış. Şu anda giriş seviyesi bir Foxconn çalışan ayda 900 yuan, ya da diğer bir deyişle 205 TL alıyor. Bu maaş bile ortalamanın üzerinde sayılır. Bu arada Foxconn fabrikasında çalışan Wang soyadlı bir işçiye göre şirket intihar eden kişilerin ailelerine 100 bin yuanlık (22 bin 800 TL) ödeme yapacak. Bu rakam bir işçinin aldığı yıllık ücretin on katına denk geliyor.

Bu arada Foxconn CEO’su Terry Guo yaptığı bir açıklamayla Foxconn’un bazı üretim tesislerini ve Shenzhen’deki iş gücünün beşte birini Çin’in batı bölgelerine kaydırmayı hedeflediğini söyledi. Böylelikle işçiler ailelerine daha yakın olacak. Bu arada Apple, Dell ve HP’den sonra Sony, Nokia ve Nintendo gibi Foxconn müşterileri de Foxconn’daki çalışma koşullarına dair endişelerini dile getirdi.

İlgili – MSNBC

İLGİLİ HABERLER