Teknoloji

Firefox 61 sekmeleri önceden ısındıracak, daha hızlı açacak

firefox 61Firefox 61 sürümü masaüstü bilgisayarlara geldi. Yeni sürüm sekmeler arası geçişi hızlandırıyor, daha esnek arama araçları sağlıyor. Buna ek olarak eklenti geliştiricileri için de ek araçlar getiriyor.

Firefox, bundan böyle fare imlecini bir sekmenin üstüne götürdüğünüzde, sekmedeki içeriği önceden yüklüyor. Diğer bir deyişle sekmeyi “ısındırıyor”. Eğer bir seferde birçok sekmeyi aynı açan bir kullanıcısıysanız, bu özellik epey hoşunuza gidecektir.

İşleri daha da hızlandırmak adına Firefox 61, Biriktirilmiş Gösterim Listesi adı verilen bir özellik ekliyor. Bu özellik arka planlar, metin ve kenarlıklar gibi unsurları hatırlayarak sayfanın yüklenmesini hızlandırıyor. Böylelikle bir web sitesini yeniden ziyaret ettiğinizde, içeriğin sıfırdan yüklenmesiyle zaman kaybedilmemiş oluyor.

Tek bir tıklamayla Firefox’un adres çubuğuna özelleştirilmiş arama motorlarını eklemek kolaylaşıyor. İstediğiniz siteye gidin, adres çubuğundaki “Sayfa aksiyonları” düğmesine tıklatın ve daha sonra “Arama motoru ekle” seçeneğini tercih edin.

Firefox 61 ile sekme gizleme geliyor 

Firefox 61 geliştiricilere eklentileri oluşturma noktasında daha fazla özgürlük de tanıyor. Artık Genişletmeleri kullanarak sekmeleri gizleyebilir, sekmeler açıldığında ve kapatıldığında internet tarayıcısının nasıl davranacağını düzenleyebilirsiniz.

Bunun nasıl çalıştığını görmek için Sekmeleri Gizle özelliğine göz atmalısınız. Bu uzantı, bir video izleme sitesi üzerinden arka planda müzik dinliyorsanız oldukça kullanışlı olacak. Böylelikle söz konusu içeriğin açık olduğu sekme tarayıcı penceresinde yer işgal etmeyecektir.

Geçen yıl Firefox Quantum çıkmadan önce, geliştiriciler web tarayıcısının herhangi bir yanını ve çalışma şeklini değiştirmesi kolaydı. Ne yazık ki, geliştiricilere özgürlük tanımak yaratıcı fikirlerin ortaya çıkmasını mümkün kılmasına rağmen, aynı zamanda ciddi güvenlik sorunlarına da yol açıyordu.

Mozilla, bu problemleri önlemek adına WebExtensions’a geçiş yapıyor. Kuruluş, geliştiricilere kendi eklentilerini geliştirmeleri için birtakım yapım blokları sunacak. Bu blok seçenekleri başlangıçta kısıtlı olacak. Ancak sekme gizleme gibi yeni özellikler eklendikçe kademeli olarak genişleyecek.

İLGİLİ HABERLER