Teknoloji

En yeni Android telefonlarda uygulamalara şifre olmadan giriş yapılabilecek

En yeni Android telefonlarda uygulamalara şifre olmadan giriş yapılabilecek
Haberleri Kaçırma! Teknoblog'u Google Arama'da tercihli kaynağın yap ve En Çok Okunan Haberler'de bizi daha sık gör.
Tercihli Kaynak Ekle

Android telefon sahiplerinin elinde Google Play Hizmetleri’nin en son sürümüne geçiş yapmaları için iyi bir sebep var. Android 7.0 ve üstü sürümlerin yüklü olduğu cihazlarda kullanıcılar uygulamalara veya internet sitelerine şifreye ihtiyaç duymadan giriş yapabilecek. Bunu mümkün kılan ise FIDO Alliance tarafından geliştirilen FIDO2 isimli bir açık standart oluyor. Güncelleme sayesinde uygulamalara veya web sitelerine giriş için telefona kayıtlı parmak izini veya telefonun pin kodunu kullanmak yeterli oluyor.

Karmaşık şifreler, hesapları güvende tutmanın yolları arasında bulunuyor. Uzunlukları, zor hatırlanmaları ve düzenli aralıklarla güncellenmelerinin gerekmesi, şifrelerin kullanışlılığını düşürüyor. Çift aşamalı doğrulama sistemi de güvenliği artırma konusunda önemli bir katkı sağlasa da, özellikle uluslararası seyahatlerde probleme yol açabiliyor. Google ve FIDO Alliance, gerçekleştirdikleri son hamleyle biyometrik veri gibi daha güvenli yöntemlerin daha yoğun şekilde kullanılmasını hedefliyor. Biyometrik verileri çalmanın ve kopyalamanın zor olması, güvenlik seviyesini biraz daha artırıyor. Biyometrik veriler cihazlar üzerinde saklandığı için giriş yapılan uygulama ve servislerle özel bilgilerin paylaşılmadığını belirtmekte fayda var.

Google’da kimlik ve güvenlikten sorumlu ürün müdürü olarak görev yapan Christiaan Brand, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Bu teknolojinin önemli, ancak görmezden gelinen bir tarafı, kimlik doğrulamayı ‘paylaşılan sır’ olarak tanımlanabilecek bir modelden daha asimetrik bir modele geçişi sağlaması. Burada sadece bir sırrınızın olduğunu kanıtlamanız gerekiyor. Ancak bu sırrın ne olduğunu anlatmanız gerekmiyor. Bu sayede sunucu tarafında meydana gelebilecek veri sızıntılarında kullanıcıların bilgilerine erişilmesinin de önüne geçiliyor.”

Android, parmak izi tarayıcısı bulunmayan cihazlarda kullanıcılara PIN veya desen gibi ekran kilidi açma yöntemleriyle uygulamalara giriş yapma imkanı sağlayacak. Özellikle bazı bankacılık uygulamalarında benzer çözümler uzun süredir kullanılıyor. Söz konusu doğrulama standardı Chrome, Edge ve Firefox gibi internet tarayıcıları tarafından da destekleniyor.

Ancak desteğin varlığı, kullanıcıların bu destekten anında yararlanabileceği anlamına gelmiyor. Bunun için geliştiricilerin FIDO2 standardına geçiş yapmasını ve FIDO API’sını kullanmaları gerekiyor. Buna ek olarak, Android ekosistemindeki cihazların neredeyse yarısının Android 6.0 ve daha eski sürümlerle çalışması çözümün yaygınlaşmasının zaman alacağını gösteriyor.

Günün Öne Çıkan Fırsatları

Huawei Pura 90s Pro, 4.000 TL indirim ve FreeBuds Pro 5 hediyesiyle 75.999 TL
Huawei Pura 90s Pro, 4.000 TL indirim ve FreeBuds Pro 5 hediyesiyle 75.999 TL
Satın Al
Yapay zekâ işlemcili Lenovo IdeaPad 5 2-in-1 sepette 49.400,19 TL
Yapay zekâ işlemcili Lenovo IdeaPad 5 2-in-1 sepette 49.400,19 TL
Satın Al
JBL PartyBox Club 120’de sepette 2.444,33 TL indirim
JBL PartyBox Club 120’de sepette 2.444,33 TL indirim
Satın Al
43 inç Android TV arayanlara Next YE-43GFSG4 sepette 13.599 TL
43 inç Android TV arayanlara Next YE-43GFSG4 sepette 13.599 TL
Satın Al
Dreame D30 Ultra robot süpürgede 2.000 TL indirim
Dreame D30 Ultra robot süpürgede 2.000 TL indirim
Satın Al
Tümünü Gör Daralt
Tüm Fırsatları Gör

REKLAM — Bu içerikte satış ortaklığı bağlantıları bulunmaktadır. Bu bağlantılar üzerinden yapılan alışverişlerden Teknoblog komisyon kazanabilir.

Teknoblog artık WhatsApp'taGünün en iyi teknoloji fırsatları ve kaçırmamanız gereken büyük haberler, telefonunuza gelsin.
Kanala Katıl