Teknoloji

FBI iPhone 5s ve sonrasında çıkan modellerin güvenliğini aşamıyor

fbi iphone

FBI ve Apple arasında ipler, San Bernardino saldırısı zanlısı Syed Farook’a ait iPhone 5c’nin güvenliğinin aşılması ve cihazdaki bilgilere erişilmesi isteği yüzünden gerilmişti. Apple, FBI’ın erişime yardım talebine karşı çıkmış ve tarafların kozlarını mahkeme önünde paylaşmasına karar verilmişti. Duruşmaya saatler kala FBI’ın söz konusu iPhone’un güvenliğini Apple’dan destek almadan aşabileceğini açıklamasıyla birlikte dosya, şu an için, kapanmıştı. FBI’ın elinde iPhone’ların güvenliğini aşabilecek bir aracın olması ise pek çok kullanıcıda büyük rahatsızlık yaratmıştı. Ancak kurumun en tepesindeki isim tarafından yapılan açıklama, söz konusu yöntemin en yeni iPhone modellerinde işe yaramadığını ortaya koydu.

CNN’e konuşan FBI direktörü James Comey, ellerindeki güvenlik aşma yönteminin iPhone 5s ve sonrasındaki modellerde işlemediğini belirtti. James Comey’in bu açıklaması, FBI’ın San Bernardino saldırısı zanlısına ait iPhone’un güvenliğini aşma yöntemine dair spekülasyonları, kısmen de olsa, doğrulamış oldu.

Edward Snowden, otomatik silme fonksiyonunun flaş bellekteki içerikleri kopyalayarak, bazı giriş kodu denemelerinde bulunarak ve daha sonra orijinal içerikleri iPhone’a kopyalayarak sıfırlamanın geri alınabileceğini belirtmişti. Ancak A7 ve sonrasında geliştirilen işlemcilerde bulunan Secure Enclave özelliği, giriş denemelerini kayıt altına alarak bu yöntemin uygulanmasını engelliyor.

FBI iPhone kilidini nasıl aştığını resmi olarak açıklamamış olsa da, Comey’in sözleri önemli bir ipucu vermiş oldu. Yöntemi Apple’a anlatma konusunda halen karar vermediklerini de belirten Comey, Apple’ın faydalanılan açığı kapatması durumunda kendilerinin tekrar başa döneceğini dile getirdi. Eğer Comey blöf yapmıyorsa, yeni iPhone sahipleri için ortada, şimdilik, endişelenecek bir durum olmadığı anlaşılıyor.

İLGİLİ HABERLER