Teknoloji

Falcon Heavy’nin okyanusa inen ateşleyicisi denize düştü

spacex falcon heavy

SpaceX geçen hafta daha önce gerçekleştiremediği bir işi başarmıştı. Falcon Heavy’nin ilk ticari görevini gerçekleştirmiş, daha sonra roketin üç ateşleyicisi Dünya’ya geri dönmüş, üçünde iniş noktalarına başarılı bir şekilde konmuştu. Bu gerçekten de etkileyici bir başarıydı. Ne var ki, Doğa Ana’nın Falcon Heavy’nin temel ateşleyicisi için başka planları vardı.

Şirketin The Verge sitesine yaptığı açıklamada, Falcon Heavy’nin merkez ateşleyicisinin drone gemiye başarılı ve güvenli biçimde konulduktan sonra okyanus tarafından yutulduğu kaydedildi. SpaceX, bu talihsiz olayla ilgili aşağıdaki açıklamayı yaptı:

Hafta sonu, zorlu deniz koşulları nedeniyle, SpaceX’in kurtarma ekibi, Port Canaveral’a dönüş yolculuğu için merkez çekirdeğini destekleyemedi. 2,5 ila 3 metre arasındaki dalga yüksekliğiyle kötüleşen koşullar nedeniyle, ateşleyici hareket etmeye başladı ve sonuçta dik kalamadı. Destekleyiciyi tekrar sağlam hale getirmeyi ummamıza rağmen, ekibimizin güvenliği her zaman önceliklidir. Gelecekteki görevlerin etkilenmesini beklemiyoruz.

Anlaşılan o ki, şirket ateşleyiciyi okyanustan kurtarmayı başardı. Elon Musk’ın Twitter hesabından paylaştığı mesajda ateşleyici motorlarının sorunsuz göründüğünü, ancak sorunun yakın biçimde araştırıldığını kaydetti.

Yine de, deniz suyu hassas roket parçalarına ciddi biçimde zarar vermiş olabilir. Okyanusa batan parçaların korozyona uğramadığından veya başına başka bir şey gelmediğinden emin olmak da oldukça zorlu bir görev olarak ekibi bekliyor.

SpaceX, burun konisi kaplamaları gibi Falcon Heavy parçalarını yıl sonundan önce gerçekleştirmeyi planladığı başka bir görevde kullanmayı planladığını açıkladı. Kaplamalar da okyanusa düşmüştü, ancak SpaceX ekibi tarafından hızlı şekilde toplandı. Görünen o ki, ekip deniz suyunun etkilerini pahalı roket parçalarında bir seviyeye kadar telafi etmeyi başarıyor.

SpaceX, ikinci Falcon Heavy göreviyle neredeyse tamamen başarıyla ulaşıyordu. Son meydana gelen olay bunu engellemiş oldu. Yine de, burada sorunun kaynağının şirket değil de, doğa şartları olduğunu söylesek yanlış olmaz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER