Teknoloji

Fairphone 2 çıkışından beş yıl sonra güncelleniyor

Fairphone 2

Güçlü ve pahalı cihazlar olan akıllı telefonların yaşam ömürleri genellikle üreticilerinin verdiği destekle sınırlı oluyor. “Sürdürülebilirlik” anlayışına pek de uygun olmayan bu yaklaşım için alternatif sunan markaların sayısı ise yok denecek kadar az. Bu markalardan biri olan Fairphone, Fairphone 2 adını taşıyan telefonunu bundan beş yıl önce çıkarmıştı.

Akıllı telefon tanıtıldığında tamir edilebilirliğine ve uzun süre boyunca kullanılabileceğine vurgu yapılmıştı. Fairphone’un uzun süreli kullanım konusundaki ciddiyeti, telefon için yeni bir Android güncellemesinin dağıtıma çıkacağının açıklanmasıyla anlaşılıyor. Bunun pek çok kişinin aklına gelen tarzda bir güncelleme olmadığını belirtmek gerekiyor.

Fairphone, Fairphone 2’nin yakında alacağı Android 9 Pie güncellemesinin beta testleri için katılımcılara çağrıda bulundu. Android 11’in çıkışına birkaç ay kaldığını düşününce Android 9 güncellemesi pek fazla heyecan yaratmıyor. Ancak burada söz konusu cihazın beş yıl önce çıktığını ve bu cihazdaki bileşenlerin önemli kısmının artık üretilmediğini unutmamak gerekiyor.

Akıllı telefon 2015’te tanıtıldığında dönemine göre üst sınıf olarak tanımlanabilecek bileşenlere sahipti. Full HD 5 inç ekran, 2 GB RAM ve Qualcomm Snapdragon 801 işlemci telefonun öne çıkan özellikleriydi. Qualcomm’un Snapdragon 801 için Android güncellemelerini desteklemeyi durdurması, Fairphone 2’nin bu noktaya kadar gelmesini de anlamlı kılıyor. Cihazın 2018’de de Android 7.0 Nougat güncellemesini aldığını hatırlatmakta fayda var.

Bu güncelleme, Fairphone’un “etik ve sürdürülebilir” telefon sunma vaadinin bir parçası. Telefonların parçalarının kolaylıkla tamir edilebilmesi veya değiştirilebilmesi önemli olsa da, bir cihazı kullanabilir kılma konusunda yazılımı güncel tutmak da önemli rol oynuyor.

Ancak bu güncellemeyle birlikte Fairphone 2 için de yolun sonu gelecek gibi görünüyor. Fairphone 3‘ün piyasaya çıktığı bir ortamda Fairphone 2’ye daha fazla mesai harcanmayacağı rahatlıkla söylenebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER