Teknoloji

Fairphone “uzun ömürlü telefon” yolculuğuna Fairphone 3 ile devam ediyor

fairphone 3

En son akıllı telefonunu üç yıl önce çıkaran Fairphone, yeni akıllı telefonu Fairphone 3‘ü duyurdu. Fairphone 3 de, tıpkı selefleri gibi, adil şekilde elde edilmiş veya geri dönüştürülmüş materyallerle üretilen bir telefon olma niteliğini taşıyor. Kolay tamir edilebilir olmak da Fairphone 3’ün özellikleri arasında bulunuyor.

Fairphone; uzun ömürlü telefonların yaygın şekilde kullanılması durumunda karbon salınımının ciddi ölçüde azalacağına inanıyor. Şirketin bu hedefini iFixit ve “tamir hakkı” hareketinin diğer temsilcileri de destekliyor.

Fairphone’dan verilen bilgiye göre, şirketin son akıllı telefonu yedi modülden oluşabilmesi sayesinde kolaylıkla tamir edilebiliyor. Şirket, aynı yaklaşımı 2016’da çıkardığı Fairphone 2’de de uygulamıştı. Fairphone 2, tamir edilebilirlik konusunda iFixit’ten 10 üzerinden 10 puan almıştı.

Ancak Fairphone için de işlerin sorunsuz gitmediğini belirtmek gerekiyor. Şirket özellikle uzun süre boyunca tamir desteği sunma konusunda sıkıntı yaşıyor. 2013’te piyasaya çıkan Fairphone 1’e verilen destek, yedek parça üretimi konusunda kaynak sağlanamadığı için 2017’de sonlandırılmıştı.

Fairphone, üçüncü telefonunda da mümkün olduğunca etik yollarla elde edilmiş malzemeleri kullanmaya çalışmış. Kalay ve tungsteni çatışmasız yollarla elde eden Fairphone’un telefonda kullandığı altın da Fairtrade sertifikasına sahip. Buna ek olarak, telefonun üretiminde ihtiyaç duyulan bakır ve plastik de geri dönüşüm yoluyla elde edilmiş. Kobalt üretimindeki insan hakları ihlâllerini ortadan kaldırmak için de mücadele veren Fairphone, telefonun montajının yapıldığı tesislerde çalışanların da daha iyi haklara sahip olması için uğraşıyor.

Fairphone 3 ne kadar?

Fairphone 3’ün teknik bakımdan 2019 model amiral gemilerinin gölgesinde kaldığını belirtmek gerekiyor. Akıllı telefon 5.7 inç büyüklüğünde bir Full HD ekrana, 12 megapiksel arka kameraya ve 8 megapiksel ön kameraya sahip. Fairphone 3’ün kalbinde Qualcomm Snapdragon 632 yonga seti bulunuyor. Snapdragon 632’ye 4 GB RAM ve 64 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. Telefona ihtiyaç duyduğu enerjiyi 3000 mAh kapasiteli pili sağlıyor. Bu pilin çıkarılabildiğini belirtmekte fayda var.

Fairphone 3, 3 Eylül itibarıyla raflarda olacak. Telefon için ön sipariş dönemi ise şimdiden başlamış durumda. Akıllı telefon Avrupa’da 450 avro karşılığında satılacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER