Teknoloji

Facebook’un üzerinde çalıştığı akıllı saat ile ilgili dikkat çekici kamera detayı

facerbook akıllı saati

Facebook henüz kamuoyuna açıklamadığı ilk akıllı saatine yönelik yeni bir yaklaşım geliştiriyor ve şirket bu saati gelecek yaz piyasaya sürmeyi planlıyor. The Verge sitesinin öğrendiğine göre cihaz Facebook’un, Instagram da dahil olmak üzere, uygulama ailesinde paylaşılabilecek fotoğrafları ve videoları çekmek için bilekten ayrılabilen iki kameralı bir ekrana sahip olacak.

Saatin ön tarafında, ekranın yanında bulunan kamera öncelikle görüntülü arama için kullanılırken arkadaki 1080p, otomatik odaklı kamera, bilekteki paslanmaz çelik çerçeveden ayrıldığında çekim yapmak için kullanılabilir. Projeyi yakından bilen ve her ikisi de Facebook’un izni olmadan konuşmak için anonimlik talep eden iki kişiye göre Facebook, kamera parçasını sırt çantası gibi şeylere takmak için aksesuarlar tasarlamayı düşünüyor ve bunun için çeşitli şirketlerle görüşüyor.

Buradaki amaç, saat sahiplerini cihazlarını akıllı telefonların şimdi kullanıldığı şekillerde kullanmaya teşvik etmek gibi görünüyor. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in, Facebook’un insanlara ulaşma yeteneğini büyük ölçüde kontrol eden iki hakim cep telefonu platformu geliştiricisi olan Apple ve Google’ı aradan çıkararak daha fazla tüketiciye cihaz yoluyla ulaşma planının da bir parçası niteliğini taşıyor.

Planlanan cihaz, Facebook’un özellikle bilek için bir donanım çıkarmaya yönelik ilk adımı niteliğini taşıyor. Apple ile zaten anlaşmazlığa düştüğü bir zamanda onunla başka bir rekabet sahası yaratıyor. Apple, Facebook gibi uygulamaların toplayabileceği veri türlerini sınırlayarak kendisini gizliliğin koruyucusu olarak konumlandırırken, Facebook yıllardır kullanıcı verilerini ele almasıyla ilgili skandallarla kuşatılmış durumda bulunuyor. Bu dinamik Facebook için, özellikle de saati kalp atış hızı monitörlü bir fitness cihazı olarak konumlandırmayı planladığı için insanları yaklaşan Apple Watch rakibini satın almaya ikna etmek için zorlu bir savaş yaratabilir.

Facebook akıllı saati mobil veri desteğine sahip olacak

Konuya aşina olan kişiler, Facebook’un saatte LTE bağlantısını desteklemek için ABD’deki önde gelen mobil operatörlerle birlikte çalıştığını, yani çalışmak için bir telefonla eşleştirilmesine ve mağazalarında satmasına gerek kalmayacağını söyledi. Saat beyaz, siyah ve altın renginde olacak ve Facebook başlangıçta yüz binler seviyesinde satış yapmayı hedefliyor. Bu, genel akıllı saat pazarının çok küçük bir dilimini oluşturacaktır. Karşılaştıracak olursak, Counterpoint Research’e göre Apple, geçen yıl 34 milyon akıllı saat sattı.

Facebook bu akıllı saatin, gelecekteki versiyonlarıyla, Zuckerberg’in bir gün cep telefonları kadar yaygın olacağını düşündüğü, planlanmış artırılmış gerçeklik gözlükleri için önemli bir giriş cihazı olarak hizmet etmesini planlıyor. Şirket, bir bilgisayarı bilek hareketleriyle kontrol edebilen kol bantlarını gösteren bir girişim olan CTRL-labs’tan edindiği teknolojiyi kullanmayı planlıyor.

Facebook, saatin ilk versiyonunu 2022 yazında piyasaya sürmeyi hedefliyor ve sonraki yıllar için şimdiden ikinci ve üçüncü nesiller üzerinde çalışıyor. Çalışanlar yakın zamanda cihazı yaklaşık 400 dolar olarak fiyatlandırmayı tartıştılar, ancak fiyatının değişebileceği söyleniyor. Pek olası olmasa da, cihazın henüz seri üretime girmediği ve resmi bir isim verilmediği, hatta tamamen rafa kaldırılabileceği söyleniyor.

Facebook’un başarılı olmayan donanım geçmişi

Facebook’un donanım konusundaki sicili biraz karışık. HTC ile yaptığı 2013 model akıllı telefonu fiyaskoyla sonuçlanmıştı. Henüz Oculus VR başlıklarının veya ev için geliştirdiği Portal görüntülü sohbet cihazının satış rakamlarını açıklamadı. Son görüşmelerde yöneticiler, Oculus Quest 2 başlığının satışlarının önceki tüm Oculus başlıklarının toplamını geçtiğini söylemişti.

Facebook’un bir akıllı saat oluşturma konusundaki ilgisi en az birkaç yıl öncesine dayanıyor. Google, Fitbit’i satın almadan önce 2019’da giyilebilir cihaz üreticisini satın almayı düşünmüştü. O zamandan beri sosyal ağ, saatinin ilk versiyonunu geliştirmek için yaklaşık 1 milyar dolar harcadı ve konuyla ilgili bilgisi olan kişilerden birine göre, bu çaba üzerinde yüzlerce insan çalışıyor.

The Information sitesi de daha önce Facebook’un sağlık ve mesajlaşma özelliklerine sahip bir akıllı saat üzerinde çalıştığını bildirmişti. Ancak çıkan son haberdeki kamera ve diğer özelliklerle ilgili ayrıntıları ilk kez görüyoruz.

Google’ın Android işletim sisteminin özel bir sürümünü kullanan Facebook, telefonlar için tamamlayıcı bir nitelik taşıyacak olan saat için ilgi çekici deneyimler oluşturmak amacıyla uygulama paketine ve harici ortaklıklara güveniyor. Yine de, Facebook’un giyilebilir bileklerinin insanlar tarafından benimsenmesi kesin olmaktan uzak görünüyor. Üzerinde kamera bulunan akıllı saatler şimdiye kadar geniş bir kullanıcı kitlesini yakalayamadı ve Apple şimdiden pazarın en üst sınıfını ele geçirdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER