Manşetler

Facebook yeni servisi Sosyal Ağ Araması ile arama işine ciddi biçimde el atıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Facebook, sosyal ağ üzerinde arama deneyimini daha da geliştiren “Graph Search” ya da Türkçe tercümesiyle “Sosyal Ağ Araması” özelliğini duyurdu. Facebook’un yoğun miktardaki fotoğraf, kişi ve bağlantıları arasında yeni bir arama deneyimi sunmayı hedefleyen bu yenilik Mark Zuckerberg’in deyimiyle web aramasına benzer bir şey değil.

Web aramaları genel nitelikteki sorgulara genel karşılıklar verirken, Facebook’un Sosyal Ağ Araması arama aracı net şekilde ortaya konmuş arama sorgularına karşılık özel içerikler getiriyor. Sosyal ağın kurucusu ve tepe yöneticisi web aramasıyla graph aramasının birbirinden gerçekten, ama gerçekten farklı olduğunun altını çiziyor. Sosyal Ağ Araması özelliği geliştirilmiş etiketleme sistemine benzer bir dizi filtre kullanacak, böylelikle ilişki durumu, ilgi alanları ve konum gibi kriterlere göre arama sonuçlarını listelemek mümkün olacak.

Facebook kullanıcılar bir arama sorgusu yaptığında onlara doğru sonuçlar vermek için zengin sosyal bağlantılarını kullanacak. Sonuçlar kişilerin en çok etkileşimde bulunduğu kullanıcılar ön planda olacak şekilde listelenecek, bunun sonrasında ortak arkadaşlar ve toplam bağlılık seviyesi de arama sonuçlarının listelenmesinde ikincil kriterler olacak. Sosyal Ağ Aramasının ana fikri kullanıcılara en popüler ve kendilerini en çok ilgilendirecek bilgilere ulaşmalarını sağlamak olacak. Örneğin, Facebook bir sinema gecesi ayarlamak isteyenler için “Star Wars ve Harry Potter filmlerini seven arkadaşlar” şeklinde bu aktiviteye ilgi göstermesi muhtemel kişileri listeleyecek. Veya bir parti ortamında yeni arkadaşlarla tanışmak isteyenler için ilişki durumlarını kontrol ederek çeşitli arkadaş tavsiyeleri sunacak.

Sosyal Ağ Araması şu anda İngilizce konuşan kısıtlı sayıdaki ABD’li kullanıcı kitlesi için test amaçlı olarak açılacak. İlerleyen zamanlarda kademeli olarak daha geniş kullanıcı kitlesine yayılacak. Facebook, Sosyal Ağ Araması ile Google’ın bir türlü dolduramadığı, kendisinin de şimdiye kadar istediği gibi değerlendiremediği sosyal tabanlı arama arenasına ciddi bir adım atıyor. Hedeflere ulaşılıp ulaşılmayacağını ise zamanla göreceğiz.

İlgili >> Facebook Graph Search

Güncelleme: Facebook Graph Search servisinin duyurulmasının hemen ardından Facebook’un Türkiye’deki iletişim ajansından servisle ilgili detaylı bir basın bülteni paylaşıldı. Onu da aşağıda paylaşıyoruz:

Karşınızda “Graph Search”

Tom Stocky ve Lars Rasmussen

Facebook olarak amacımız dünyayı daha açık ve bağlantılı hale getirmek. Bunu gerçekleştirmek için ise temel olarak insanlara; önem verdikleri kişilerle ve diğer şeylerle ilişkilerini düzenleyen araçlar sunuyoruz. Biz buna “map the graph” diyoruz. Bu kavram, büyük bir oluşum ve yeni insanlar, içerikler ve bağlantılarla sürekli olarak genişliyor. Şimdiden bir milyardan fazla insanı, 240 milyardan fazla fotoğrafı ve bir trilyondan fazla bağlantıyı kapsıyor.

Bugün bu bağlantılar arasında yön bulmayı kolaylaştırarak onları daha kullanışlı hale getirecek yeni bir yolu size sunuyoruz. Bu yeni özelliğe “Graph Search” adını verdik ve bugünden itibaren kısıtlı beta sürümüyle kullanıma sunduk.  

Facebook ilk kurulduğunda çoğu kullanıcının temel amacı sitede gezinmek, insanlar hakkında yeni şeyler öğrenmek ve yeni bağlantılar edinmekti. Graph Search bizi köklerimize geri götürüyor ve insanların yeni bağlantılar edinmesinin önünü daha da açıyor.

Graph Search sayfanın en üst kısmında daha büyük bir arama çubuğu olarak yer alacak. Bir şey aradığınızda yaptığınız arama sadece çıkacak sonuçları belirlemeyecek; aynı zamanda sonuçların oluşturduğu sayfanın başlığı olacak. Başlıkları düzenleyebilecek ve böylece sizin ve arkadaşlarınızın Facebook üzerinde paylaştığı içeriğin size özel bir görünümünü yaratabileceksiniz.

Graph Search ve web üzerinde arama birbirinden oldukça farklı şeyler. Web üzerinden arama bir anahtar kelime grubu ile (örneğin: “hip hop”) mümkün olan en iyi sonuçları elde etmeniz için tasarlanmıştır. Graph Search ise belirli bir sözcük grubunu kullanarak (örneğin: “New York’ta olan ve Jay-Z hayranı olan arkadaşlarım”) Facebook üzerinde paylaşılan kişilere, yerlere, fotoğraflara ve diğer içeriklere ulaşmanızı sağlıyor. Bizce bu iki arama şeklinin birbirinden oldukça farklı kullanımları var.

Graph Search’ün web üzerinde arama yapmaktan bir diğer önemli farkı ise Facebook üzerindeki her bir içeriği görebilen kişilerin farklı olması ve paylaşılan içeriğin çoğunun herkese açık olmaması. Graph Search’ü oluştururken en baştan gizliliği göz önünde bulundurduk ve bu özelliği, Facebook üzerindeki her içeriğin gizliliğine ve hedef kitlesine saygı duyarak tasarladık. Graph Search yeni şeyleri bulmanızı kolaylaştırıyor; fakat arama sonucunda bulacağınız şeyler elbette ki halen aslında Facebook üzerinde herhangi başka bir yerde görüntüleyebileceğiniz içerikle kısıtlı.

Graph Search’ün gelişim sürecinin henüz çok erken evrelerdeyiz. Şu an için sadece İngilizce dilinde kullanılabiliyor ve Facebook üzerindeki içeriğin küçük bir alt kümesinde arama yapılabiliyor. Paylaşımlar ve Open Graph aktiviteleri (örneğin; dinlenen şarkılar) henüz kullanım alanı kapsamında değil. Gelecek aylarda bunlar üzerinde de çalışıyor olacağız.

Graph Search’ün ilk versiyonu dört temel alan üzerine odaklanıyor ? kişiler, fotoğraflar, yerler ve ilgi alanları.

– Kişiler: “benimle aynı şehirde yaşayan arkadaşlarım”, “doğduğum şehirden olan ve yürüyüş yapmayı seven arkadaşlarım”, “Yosemite Ulusal Parkı’na gitmiş arkadaşlarımın arkadaşları”, “San Francisco’da yaşayan ve kayak yapmayı seven yazılım mühendisleri”, “benim sevdiğim şeyleri seven kişiler”, “yakınlarda yaşayan ve tenis oynamayı seven kişiler”
– Fotoğraflar: “beğendiğim fotoğraflar” “ailemin fotoğrafları” “arkadaşlarımın 1999’dan önceki fotoğrafları” “arkadaşlarımın New York’ta çekilmiş fotoğrafları” “Eyfel Kulesi fotoğrafları”
– Yerler: “San Francisco’daki restoranlar”, “ailemin ziyaret ettiği şehirler”, “Hintli arkadaşlarımın beğendiği Hint restoranları”, “arkadaşlarım tarafından ziyaret edilen İtalya’daki turistik yerler”, “Aşçılar tarafından beğenilen New York’taki restoranlar” “arkadaşlarımın ziyaret ettiği ülkeler”
– İlgi alanları: “arkadaşlarımın sevdiği müzikler”, “benim sevdiğim filmleri seven arkadaşlarımın beğendiği filmler”, “arkadaşlarımın konuştuğu diller”, “arkadaşlarımın arkadaşlarının oynadığı strateji oyunları”, “film yönetmenlerinin beğendiği filmler”, “yöneticilerin okuduğu kitaplar “

Graph Search beta sürümü bugün kullanıma açılıyor. Bekleme listesine yazılmak için www.facebook.com/graphsearch adresini ziyaret edebilirsiniz.

Graph Search, insanların özelliği nasıl kullandıklarına bakarak gerekli iyileştirmeleri yapabilmemiz amacıyla kademeli ve yavaş bir şekilde yaygın kullanıma sunulacak.

İLGİLİ HABERLER