Teknoloji

Facebook siyasi reklamlar konusunda yolundan dönmüyor

facebook abd

Facebook, son yıllarda ismini olumsuz haberlerden uzak tutma konusunda pek de iyi bir iş çıkarmıyor. Sosyal ağ, bir süredir siyasi reklamlara yönelik yaklaşımı nedeniyle sert eleştirilere maruz kalıyor. Pek çok kişi Facebook’un siyasi reklamlar üzerinden yanlış bilgi yayılmasına müsade ettiğini düşünüyor.

Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, şirketin üçüncü çeyreğe ait finansal sonuçlarını değerlendirildiği toplantıda bu konuda gelen eleştirileri yanıtladı. Zuckerberg, “Facebook’un tek derdi para, bu nedenle siyasi reklamları yasaklamıyorlar” şeklindeki yorumlara katılmadığını belirtti. Siyasi reklamların Facebook’un 2019 gelirlerindeki payının yüzde 0.5’in de altında olacağını söyleyen Zuckerberg, ABD Federal Ticaret Komisyonun’nun (FTC) kestiği 5 milyar dolarlık cezanın şirket için çok daha külfetli olduğunu hatırlattı.

Zuckerberg, Facebook’un başka bir yol seçmesinin daha kolay olduğunu, ancak ifade özgürlüğü için mücadelenin daha önemli olduğunu savundu ve şu ifadeleri kullandı: “İnsanların sözlerini sınırlayabilecek daha fazla kural koyma konusunda dikkatli davranmalıyız. Siyasetçilerin sansürlenmesinin doğru olduğunu düşünmüyorum.

Mark Zuckerberg’in bu sözleri, TikTok ve Twitter‘ın platformlarında siyasi reklamları yasaklama kararı almasının ardından söylendiği için ayrıca dikkat çekiyor. Twitter CEO’su Jack Dorsey, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti: “İnsanların bizim sistemimizi kullanarak yanlış bilgi yaymasını engellemek için sıkı bir çaba sarfediyoruz. Ancak birileri bize gelip siyasi bir reklam verirse dilediklerini söyleyebiliyor.”

Dorsey, açıklamasında Zuckerberg’in veya Facebook’un adını doğrudan anmamıştı. Ancak Twitter’ın yeni kararının temelinde ne olduğuna bakınca buna pek de gerek olmadığı görülüyor. Facebook’un 2016 ABD başkanlık seçimlerinden bu yana yanlış bilginin yayılması için önemli bir araç hâline geldiği biliniyor. Yanlış bilgiyle mücadele için çabalarını ikiye katlama sözü veren sosyal ağın buna rağmen açıkça yalan söylenebilen siyasi reklamlara müsade etmesi ise bu sözün güvenilirliğini sorgulatıyor.

Mark Zuckerberg ise bunun siyasi bir hesap olmadığını savunuyor. Facebook CEO’su, şirketin ABD’deki “muhafazakar” çevrelere taviz verme gibi bir yaklaşımının olmadığını da vurguluyor.

Facebook para basmaya devam ediyor

Sosyal medya devi, bütün bu karmaşaya rağmen adeta para basmaya devam ediyor. Şirket, 2019’un üçüncü çeyreğinde gelirini bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28 oranında artırdı ve 17.7 milyar dolara çıkardı. Sosyal ağ, hem günlük hem de aylık aktif kullanıcı sayılarını da yüzde 8 oranında yükseltti.

Mark Zuckerberg’in verdiği bilgiye göre, yaklaşık 2.8 milyar kişi Facebook ailesinden en az bir ürünü kullanıyor. Bu grup içinde Instagram ve WhatsApp da bulunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER