Teknoloji

Facebook şifreleme konusunda devletlerin kıskacında

facebook whatsapp sifreleme

Facebook uzun bir süredir WhatsApp’ta tüm mesajları uçtan uca şifreleme ile koruyor. Şirket, bu koruma sistemini bünyesindeki tüm mesajlaşma servislerinde de kullanmayı planlıyor. Ancak sosyal medya devinin bu planının önünde ciddi bir engel duruyor.

ABD Adalet Bakanlığı, Facebook’tan uçtan uca şifrelemeyi tüm mesajlaşma servislerine getirme konusundaki planını durdurmasını istiyor. Bakanlık, şirketin bu özelliği getirmeden önce kullanıcıların fiziksel emniyetinin riske atılmadığından emin olması gerektiğini belirtiyor.

ABD Adalet Bakanı William Barr’ın konuyla ilişkili açık mektubunu bugün itibarıyla Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’e sunması bekleniyor. ABD İç Güvenlik Bakanı Vekili Kevin McAleenan, İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel ve Avustralya İçişleri Bakanı Peter Dutton da mektubun imzacıları arasında yer alıyor.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından paylaşılan mektupta Barr ve diğer imzacılar, uçtan uca şifrelemenin Facebook’un mesajlaşma platformları üzerinde planlanan yasadışı faaliyetlerle mücadeleyi zorlaştıracağını savunuyor. Cinsel istismar, terörizm ve seçimlere müdahale bakanların bahsettiği “yasadışı faaliyetler” arasında bulunuyor. Kısa süre önce The New York Times’ta yayınlanan bir haber, sadece geçtiğimiz yıl Facebook Messenger’da 12 milyon çocuk istismarı şikayetinin geldiğini göstermişti.

Facebook şifreleme konusunda iki arada kaldı

Mektupta Facebook’un sohbet içeriklerini gerektiği takdirde kolluk kuvvetlerine okunabilecek bir formatta sunması gerektiği belirtiliyor. WhatsApp, Facebook Messenger ve Instagram’a resmi yetkililerin erişimi için bir “arka kapı” açılması da mektuptaki öneriler arasında bulunuyor. Bakanlar, Facebook’tan bunu sağlamak için devletlerle birlikte çalışmasını da istiyor.

Facebook şifreleme konusunda kullanıcılarıyla devletlerin arasında kalacak gibi görünüyor. Sosyal medya devinin bu konuda nasıl bir yol izleyeceği zamanla anlaşılacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER