Teknoloji

Facebook sevilmeyen fotoğraflar için ”soğuk depolama” sistemli veri merkezleri kuruyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Fotoğraf paylaşımı konusunda günümüzde akla gelen ilk mecralardan biri de hiç kuşkusuz Facebook. Sitede yüklü olan fotoğraf sayısı 240 milyarı bulurken, bunların çok küçük bir kısmına düzenli olarak erişiliyor. Her gün 350 milyon yeni fotoğrafın eklendiği site, bu veriyi yönetmek için daha verimli bir biçimde yönetmek için seçenekleri değerlendiriyor. Eski fotoğrafları daha düşük güçteki sunucularda saklayan ”soğuk depolama” sistemi de bu seçeneklerden biri.

facebook-logo-121012

The Oregonian’da yer alan habere göre, sosyal paylaşım sitesi Oregon eyaletinin Prineville şehrinde yer alan veri merkezinde üç adet soğuk depolama tesisi açmayı planlanıyor. İlkinin önümüzdeki sonbaharda faaliyete geçeceği söylenen bu tesislerin Facebook’un geleneksel veri merkezlerinden daha farklı bir yapıda olacağı belirtildi. Facebook’un daima veriyi ulaştırmaya hazır olan mevcut veri merkezlerinin aksine bu soğuk depolama tesisindeki sunucular bekleme konumuna alınacak. Bu da eski fotoğrafların saklanması için daha uygun bir çözüm imkanı anlamına geliyor. Şirketten yapılan açıklamaya göre sitenin mevcut trafiğinin yüzde 82’lik kısmı fotoğraflarının sadece yüzde 8’ini görüntülüyor.

Facebook bu yaklaşımın bariz faydalar getirdiğine dikkat çekiyor. Yapılan açıklamada soğuk depolama tesislerindeki sunucuların geleneksel sunucuların 8 katı kapasiteye sahip olduğu ve enerji konusunda beş kat daha verimli olduğu belirtildi. İlk 9 aylık dönemde Facebook’un Prineville tesislerinde tahmini 71 milyon kilowatt güç tüketildiği, bu miktarın 6 bin hanenin tüketimine eşit olduğu ifade edildi. Şirketin soğuk depolama tesislerinin maliyetinin de mevcut tesislere kıyasla üçte bir oranında daha az olması bekleniyor.

Facebook kullanıcıları açısından bakıldığındaysa bu tesisler eski fotoğraflara biraz daha geç ulaşım anlamına geliyor. Yeni yüklenmiş fotoğraflar Facebook’un geleneksel sunucularında saklanacak, ancak arşive ulaşmak için ilk etapta kullanıcıların uyuyan sunucuyu uyandırması gerekecek. Şirkete göreyse bu gecikme pek çok kullanıcı tarafından farkedilmeyecek bir seviyede olacak. Facebook İletişim Müdürü Michael Kirkland, ortada bahsedilen gecikme sürecinin saniyeler hatta saliselerle sınırlı olacağını dile getirdi.

İlgili >> The Oregonian

İLGİLİ HABERLER