Teknoloji

Facebook telefon mikrofonlarıyla ortam dinlemesi yaptığı iddialarını yalanladı

facebook hizmet türkiye

facebook ortam dinlemesiFacebook akıllı telefonların mikrofonlarıyla ortam dinlemesi gerçekleştirdiği ve böylelikle elde ettiği bilgileri hedef kitlesi belirlenmiş reklamların gösteriminde kullandığı iddialarını yalanladı. Şirketten yapılan açıklamada telefon mikrofonlarının reklamlar için hedef kitlesi belirlemek ya da Haber Kaynağında gösterilenleri değiştirmek amacıyla değiştirilmediği ifade edilirken, reklam gösteriminin kullanıcıların profilleri ve ilgi alanlarına göre gerçekleştirildiğinin altı çizildi.

Facebook ortam dinlemesi suçlamalarıyla The Independent gazetesi tarafından yayınlanan bir haberin ardından karşı karşıya kaldı. Söz konusu haberde Güney Florida Üniversitesi’nde kitle iletişim profesörü olarak görev yapan Kelli Burns’ün Facebook’un kendisine insanlarla ikili sohbetleri doğrultusunda reklam gösterdiği iddiasına yer verilmişti.

Burns’ün iddiasını kanıtlayacak somut verileri yok. Ancak profesör telefonu yakınındayken tartıştığı konularla ilgili reklamların kısa süre sonra Facebook’ta karşısına çıktığını belirtiyor.

Facebook daha önce de reklam gösterimi için ortam dinlemesi yaptığına dair suçlamalara karşılaşmıştı. Şirket 2014’te tartışmalı bir özellik duyurmuş ve mobil uygulamasının durum güncellemesi esnasında çalan müziği veya televizyondan gelen sesi dinleyeceğini açıklamıştı. Şirket gelen tepkilerin ardından bu özelliğin kullanımının tamamen isteğe bağlı olduğunu vurgulamıştı.

Facebook’tan ortam dinlemesi iddialarına ilişkin olarak yapılan son açıklamada, mikrofon erişiminin kullanıcı izninin bulunması durumunda sağlandığı ve ses gerektiren durumlarda aktif hâle geldiği vurgulandı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER