Teknoloji

Facebook’tan önemli uzaktan çalışma kararı

facebook abd

Koronavirüs salgınının küresel ekonomiyi yeniden şekillendirdiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Bu dönüşümü gösteren önemli kararlardan birisi de Facebook’tan geldi. Sosyal medya devi, görevi uygun olan personelinin sürekli olarak evden çalışabilmek için talepte bulunmasına izin verileceğini açıkladı. Facebook bundan böyle ABD’deki işe alımlarının büyük kısmını uzaktan yapacak ve kalıcı uzaktan çalışma için de bu yıl bitmeden başvuru toplamaya başlayacak.

Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg, The Verge sitesine verdiği röportajda konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Uzaktan çalışma konusunda kendi ölçeğimizdeki en ilerici şirket olacağız. Bunu düşünceli ve sorumlu biçimde yapmamız gerekiyor. Dolayısıyla ölçülü şekilde hareket edeceğiz. Ancak önümüzdeki beş ila on yıllık dönemde, muhtemelen on yıla daha yakın bir zaman içinde, Facebook’un yarısı sürekli olarak uzaktan çalışıyor hâle gelecek.”

Facebook’un dünya genelindeki 70 ofisinde 48 binden fazla kişi çalışıyor. Sosyal medya devi, küresel salgının ardından uzaktan çalışma konusunda en agresif plana sahip teknoloji şirketi konumunda. Twitter, Coinbase ve Shopify gibi şirketler de uzaktan çalışmayı kalıcı hâle getirme planlarını açıklamıştı. Google CEO’su Sundar Pichai de uzun vadede uzaktan çalışma konusunda daha fazla esneklik sunmayı planladıklarını dile getirmişti.

Facebook’un bu kararı, şirket açısından önemli bir yaklaşım değişikliği anlamına geliyor. Şirket, şimdiye kadar ofise 16 kilometre uzaklıkta yaşamayı kabul eden yeni çalışanlarına 15 bin dolarlık bir bonus veriyordu. Ancak artık şirket çalışanlarının büyük kısmı diledikleri yerde yaşayabilecek. Facebook’un daha az pahalı bölgelerde yaşayan çalışanlarına ödediği ücrette indirime gideceğini belirtmekte fayda var.

Sosyal medya devi, bu süreçte oluşabilecek sorunları ise yeni iletişim araçları geliştirerek çözmeyi amaçlıyor.

Facebook ofise dönüş hazırlıklarına başladı

Facebook, uzun vadede uzaktan çalışmayı yaygınlaştıracak olsa da; şu sıralarda ofise dönüş için de planlar yapıyor. Şirket, temmuz ayı itibarıyla yüzde 25 kapasiteyle çalışanların ofise dönmesini planlıyor. Bu dönüş, çalışanların projeleri doğrultusunda gerçekleşecek.

Mark Zuckerberg de yeni dönemde evden daha çok çalışmayı planlıyor. Genel merkez ofisinin açılmasıyla birlikte kısmı bir dönüş gerçekleştirmeyi düşünen Facebook CEO’su, uzun vadede işlerinin önemli kısmını evden sürdürmeyi planladığını belirtti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER