Teknoloji

Facebook’ta ofise dönüş hazırlıkları başladı

facebook business suite e-ticaret

Facebook, küresel koronavirüs salgını nedeniyle kapalı olan ofislerini 6 Temmuz itibarıyla yeniden açacak. Bloomberg’in haberine göre, bu geri dönüş katı güvenlik önlemleri eşliğinde gerçekleşecek. Geri dönüş için çok adımlı bir takvim uygulayacak olan şirket; önceliği veri merkezi yönetimi ve donanım geliştirme gibi projelerde görev yapan çalışanlarına verecek.

Facebook’un ofislerinde ilk etapta iş gücünün yüzde 25’lik kısmı çalışabilecek. Yani standart iş gücünün sadece dörtte birlik kısmı aynı anda ofislerde bulunabilecek. Ofislere gelenlerin sürekli olarak maske takması zorunlu olacak. Ofislerdeki çalışanların vücut sıcaklıkları da düzenli olarak ölçülecek. Temmuz tarihinin büyük ölçüde Facebook’un ABD ve Avrupa’daki ofisleri için geçerli olduğu ve şirketin Asya ülkelerindeki ofislerini daha erken tarihlerde açabileceği söyleniyor. Ancak bunun için kararın ülkelerin özel durumları doğrultusunda verileceği belirtiliyor.

Bu durum, Facebook’un personeline verdiği 2020’nin sonuna kadar evden çalışabilme iznini değiştirmiyor. Şirketin işlerini ofise gelmeden yürütebilecek olan personeli, 2020’nin sonuna kadar evlerinden çalışmayı sürdürebilecek.

Geri dönüş kararı büyük ölçüde Facebook’un donanım, operasyon ve ağ yönetimi birimlerinde görev yapanları ilgilendiriyor. Bu geri dönüşe paralel olarak ofislerdeki hizmetten sorumlu personel de yeniden çalışmaya başlayacak. Şirket, salgın döneminde ofis hizmetlerinde görev yapan personelinin maaşlarını ödemeye devam etmişti.

Bloomberg’in haberine göre, Facebook servis araçlarında sosyal mesafe kurallarını uygulamanın yollarını araştırıyor. Şirketin ofislerindeki yemekhaneler için nasıl bir yöntem uygulayacağı da belirsizliğini koruyor. Facebook’un yemekhanelerinde “açık büfe” formatında hizmet veriliyor.

Facebook geri dönüş planları yapma konusunda yalnız değil

Facebook, ofise geri dönüş takvimi oluşturma konusunda kafa patlatan tek teknoloji şirketi değil. Evden çalışma iznini yıl sonuna kadar uzatan bir diğer teknoloji şirketi olan Google da geri dönüş takvimi üzerinde çalışıyor. Şirketin CEO’su Sundar Pichai, yaptığı açıklamada yıl sonu itibarıyla yüzde 20 ila 30 oranında geri dönmüş olabileceklerini ve çalışanların yüzde 60’ının haftada bir kez ofise geleceği bir düzenlemenin yapılabileceğini belirtmişti. Amazon ve Microsoft evden çalışma iznini ekim ayına kadar uzatırken, Apple’ın da Google ve Facebook’unkine benzer önlemlerle yaz aylarında sınırlı bir geri dönüş başlatacağı söyleniyor.

Twitter ise Facebook ve diğer teknoloji şirketlerinden farklı bir yaklaşım izliyor. Mikro blog servisi, evden çalışma iznini süresiz olarak uzattığını açıklamıştı. Jack Dorsey’in CEO’su olduğu mobil ödeme şirketi Square’de de evden çalışma kalıcı bir şirket politikası hâline geldi. Dorsey’in şirketlerinin ofisleri konusunda nasıl bir uygulamaya gideceği şu an için belirsizliğini koruyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER