Teknoloji

Facebook’tan sanal ve artırılmış gerçeklik çalışmaları için önemli hamle

facebook

Facebook‘un bünyesine kattığı en son şirket, sosyal medya devinin gelecek planları konusunda önemli bir ipucu veriyor. Bloomberg’de yer alan habere göre; Facebook, bundan dört yıl önce kurulan CTRL-labs ismli nöral izleme girişimini satın aldı. Sosyal medya devinin CTRL-labs için 500 milyon dolar ila 1 milyar dolar arasında bir meblağ ödediği söyleniyor.

CTRL-labs, bilgisayarların düşünceyle kontrol edilmesini mümkün kılabilecek bir bileklik geliştirmişti. Facebook’un CTRL-labs’in teknik altyapısını mevcut artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) çalışmalarına entegre etmesi sürpriz olmayacaktır.

Facebook’un artırılmış ve sanal gerçeklik çalışmalarından sorumlu başkan yardımcısı Andrew Bosworth de satın almayla ilgili olarak sosyal ağdaki hesabı aracılığıyla bir açıklama yaptı. Buna göre, merkezi New York’ta bulunan CTRL-labs çalışmalarını Facebook Reality Labs bünyesinde yürütecek. Facebook’un AR ve VR birimi olarak işlev gören Reality Labs, daha önce çalışmalarını Oculus Labs adı altında sürdürüyordu. Bosworth, hedeflerinin CTRL-labs’in teknolojisini daha geniş ölçekli biçimde üretmek ve son kullanıcıya yönelik çok sayıda ürüne entegre etmek olduğunu belirtti.

CTRL-labs’in amiral gemisi ürünü; bileğe takılan, kullanıcısının nöral aktivitelerini ölçen ve bu hareketi bilgisayar ekranında taklit eden bir cihaz. CTRL-labs’in cihazının hâlihazırda akıl okuma veya nöral dürtüleri fark etme gibi bir yeteneği bulunmuyor. Kas fiberlerinin hareketiyle ortaya çıkan elektriksel dürtüleri algılayan cihaz, bu hareketlerin bilgisayar ekranında taklit edilmesini sağlıyor.

CTRL-labs, bu özelliği bireysel kas hücrelerini kapsayacak şekilde geliştirdiğini iddia ediyor. Bu da kullanıcıların kollarını hareket ettirmeden, sadece kollarını hareket ettirmeyi düşünerek, ekrandaki kolu oynatabileceği anlamına geliyor.

Facebook bir süredir beyin merkezli projeler üstünde çalışıyor

Facebook için beyin merkezli projeler üstünde çalışmak yeni bir şey değil. Şirket, 2017’de kullanıcıların sadece düşünerek yazı yazmalarını sağlayacak bir beyin bilgisayar arayüzleri geliştirdiğini açıklamıştı.

Sosyal medya devinin bu açıklaması, akıllara son yılların popüler distopik dizisi Black Mirror’ı getirmişti. Facebook, bu yıl F8 konferansında yaptığı açıklamada teknolojinin hâlâ hantal ve güvenilmez olduğunu belirtmişti. Bu teknolojinin son kullanıcılarla buluşmasının önünde ise daha çok uzun yıllar var gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER