Teknoloji

Facebook’a ara vermek mutluluk getiriyor

facebook

Facebook kullanmayı bıraktıktan sonra daha mutlu hissettiğini söyleyen kişilerle karşılaşmış olabilirsiniz. Peki bu durum herkes için geçerli mi? Araştırmacılara göre, büyük bir çoğunluk için böyle bir durumdan söz etmek mümkün. New York ve Stanford üniversitelerinden araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen bir çalışma; Facebook’u kullanmaya 1 ay ara verenlerin daha mutlu olduğunu, yaşam tatminlerinin arttığını, daha az kaygılı, depresif ve yalnız hissettiklerini gösteriyor. Araştırma, 1 aylık aranın ardından geri dönenlerin hem Facebook’u hem de diğer sosyal ağları daha az kullandığını ortaya koyuyor.

Facebook’a ara verenlerin aile üyeleri ve arkadaşlarıyla daha sık görüştüğü ve daha fazla televizyon izlediği de araştırmanın ulaştığı sonuçlar arasında bulunuyor. Ancak bu kullanıcıların eskiye kıyasla daha az “haber izlediği”ne de dikkat çekiyor.

Ancak bu araştırmanın sonuçları, hesabınızı koşa koşa silmeniz gerektiği anlamına gelmiyor. TechCrunch‘ın haberinde, bazı faktörlere dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor. Söz konusu araştırmadaki verilerin denekler tarafından sağlandığına dikkat çekilirken, bu beyanların deneklerin ruhsal durumlarını tam anlamıyla yansıtmayabileceği ifade ediliyor. Araştırmacılar, çalışmanın 2016 ABD başkanlık seçimlerinin ardından gerçekleştirildiğini ve bu dönemdeki siyasi gerginliğin yüksek olduğunu hatırlatmayı da ihmal etmiyor. İnsanların o dönemde Facebook’tan ve buradaki politik kavgalardan kaçarak rahatlamış olabileceği de olası ihtimaller arasında sayılıyor.

Yine de, araştırma kısa bir Facebook arasının mutluluğa giden yolda yardımcı olabileceğini gösteriyor. Sosyal ağların psikoloji üstündeki etkisi konusunda kesin ifadeler kullanmak mümkün olmasa da, bazı potansiyel sorunları gösteren işaretler mevcut.

İLGİLİ HABERLER