Manşetler

Facebook gizlilik ihlâli için tam sayfa gazete ilanıyla özür diledi

facebook haber kaynağı

facebook gizlilikFacebook, Cambridge Analytica skandalının ortaya çıkmasının ardından özür dilemek için sadece CEO’su Mark Zuckerberg’in çeşitli mecralara verdiği röportajlarla yetinmiyor. Sosyal paylaşım sitesi, ABD ve Birleşik Krallık’ta geçtiğimiz pazar günü aralarında The New York Times, Wall Street Journal, Washington Post, Sunday Telegraph ve Sunday Times’ın da bulunduğu pek çok gazeteye tam sayfa ilanlar vererek özür diledi. Facebook gizlilik ihlâli nedeniyle verdiği ilanların her birinde Mark Zuckerberg’in sözlerini de paylaştı.

Şirket olarak üzgün olduklarını söyleyen Zuckerberg, Cambridge Analytica’nın 50 milyon kişinin verilerini işlediğini öğrendikten sonra fazla bir şey yapmadıkları için özür dilemişti.

Facebook özür ilanında veri toplama kurallarının değiştirilmiş olduğunun ve büyük veri setlerine erişim hakkı olan tüm uygulamaların incelemeye alındığının altını çizdi. Sosyal paylaşım sitesi, kurallarını ihlâl eden başka uygulama ve geliştiricileri bulduğu takdirde bu uygulamaları da yasaklayacağını ve etkilenen herkesi durumdan haberdar edeceğini belirtti. İlanlarda Cambridge Analytica’dan ve Facebook profillerini Donald Trump’ın 2016 başkanlık seçimleri için kullanılmasından bahsedilmedi.

Facebook gizlilik ihlâli için verdiği özür ilanıyla bugüne kadar yaptıklarından farklı bir işe imza atmış oldu. Şirketin alışılagelmişten farklı bir adım atması, Cambridge Analytica skandalının ortaya çıkmasının ardından yaşanan öfkenin Facebook’u ne kadar korkuttuğunu gözler önüne seriyor. Resmi soruşturma ve davaların yanı sıra platformdan çekilen şirketlerin ortaya çıkması ve “Facebook’u Sil” gibi kampanyaların başlaması, sosyal paylaşım sitesini ciddi bir kullanıcı kaybı yaşama konusunda ciddi biçimde ürkütmüş gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER