Ulaşım

Uber Güney Doğu Asya operasyonunu Grab’e satıyor

uber guney dogu asyaUber Güney Doğu Asya operasyonunu bölgede faaliyet gösteren yerel şirketlerden Grab’e satıyor. Taraflar satış konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı. Satış sürecinin tamamlanmasının ardından Grab, Uber’in bölgedeki tüm operasyonlarını, UberEats de dahil olmak üzere, devralacak.

Anlaşma doğrultusunda oluşacak yeni yapılanmada Uber, yüzde 27.5 oranında bir hisseye sahip olacak. Uber’in CEO’su Dara Khosrowshahi de yeni şirketin yönetim kurulunda bir koltuğa sahip olacak. Geçiş süresince Uber’in uygulaması bölgede iki hafta daha çalışmaya devam edecek. UberEats’in operasyonu ise mayıs ayının sonuna kadar sürecek.

Uber yaklaşık iki hafta önce Çin’deki operasyonunu yerel bir şirket olan Didi Chuxing’e satmıştı. Şirket bundan sonra da Rusya’daki operasyonu Yandex ile birleştirmişti. Uber her üç vakada da aynı motivasyon çerçevesinde hareket etmiş gibi görünüyor. Kaybedeceği savaşlara girmeye yanaşmayan şirket, bunun yerine bölgedeki pazar lideriyle uzlaşarak onun kârından nemalanmayı tercih ediyor. Didi’nin kısa süre önce Grab’e yatırım yapmış olması da, Uber’in kararında etkili olmuş olabilecek faktörler arasında değerlendiriliyor.

Uber Güney Doğu Asya operasyonunu Grab ile birleştirirken ekonomik faktörleri öncelikli olarak değerlendirmeye almış gibi görünüyor. Neredeyse kurulduğundan bu yana nakit sıkıntısı içinde olan şirket, faaliyetlerini yürütmek için yatırım turlarına ihtiyaç duyuyor. Bu tarz satışlar Uber’in imajına vurulmuş bir darbe gibi görünse de, şirketin uzun vadede kârlı bir yapıya dönüşmesi açısından büyük önem taşıyor.

İLGİLİ HABERLER