Teknoloji

Facebook yeni canlı yayın özellikleriyle artan talebi daha iyi yönetmeyi hedefliyor

facebook canli yayin piyasa değeri

Facebook, Periscope, Instagram ve YouTube gibi platformlarda yapılan canlı yayınların sayısı ve yayınlara olan talep son dönemde iyiden iyiye artmış durumda. Bu artan talep, söz konusu platformların yükünü de doğal olarak artırdı. Facebook canlı yayın özelliğine yönelik talebi daha iyi yönetmek ve platforma üye olmayanların da bu yayınları kolaylıkla izleyebilmesi için yeni adımlar attı.

Facebook’a üye olmayan kişiler, artık canlı yayınları mobil cihazlarda da izleyebilecek. Daha önce bu imkan sadece masaüstünde mevcuttu. İlk olarak Android kullanıcılarına sunulan bu imkan, önümüzdeki haftalarda iOS kullanıcılarının da erişimine açılacak.

Facebook, canlı yayınların akıllı telefonu veya sağlam bir internet bağlantısı olmayanlara ulaşması için de özellikler sunuyor. Bu özelliklerden biri “Public Switch Telephone Network” (Kamusal Telefon Santrali Şebekesi) adını taşıyor. Söz konusu özellik sayesinde kullanıcılar ücretsiz bir numarayı arayıp canlı yayının sesini dinleyebiliyor.

Facebook canlı yayın için “sadece ses” seçeneği sunuyor

Buna ek olarak, Facebook Live’a da “sadece ses” modu ekleniyor. Bu modda kullanıcılar videoyu izlemeden sadece videonun sesini dinleyebiliyor.

Facebook, küresel koronavirüs salgınıyla birlikte servislerine yönelik talebin “daha önce emsali görülmemiş” şekilde arttığını açıklamıştı. Bu yeni özellikler, Facebook’un söz konusu talebi yönetmesine de yardımcı olacak gibi görünüyor. Milyarlarca insanın sevdikleriyle iletişimlerini korumak adına mesajlaşma uygulamalarını daha yoğun kullanması, Facebook’un da trafik kontrolünde zorlanmasına neden olmuştu.

Hem görüntülü görüşme hem de canlı yayın, Facebook için oldukça yoğun kaynak gerektiren hizmetler. Şirket, bir süre önce Avrupa’da Avrupa Komisyonu’nun talebi doğrultusunda video kalitesini aşağıya çekmek zorunda kalmıştı. Yeni sunulan bu özelliklerden fazla kişinin yararlanması da, Facebook’un kaynaklarını rahatlatabilir.

İLGİLİ HABERLER