Teknoloji

ABD ve İngiltere’den haberleşme servislerini zora sokacak anlaşma

facebook whatsapp sifreleme

ABD ve İngiltere arasında gelecek ay imzalanacağı söylenen bir anlaşma, sosyal ağları ve haberleşme servislerini tuhaf bir durumun içine sokacak gibi görünüyor. The Times ve Bloomberg‘de yer alan haberlere göre, söz konusu anlaşma Facebook ve diğer sosyal ağları, şifrelenmiş iletişimi İngiliz kolluk kuvvetleriyle paylaşmak zorunda bırakacak.

Bu uygulamaya pedofili ve terörizm gibi ciddi konularda başvurulacağı söylense de, sosyal ağlar için çeşitli sıkıntılar barındırıyor. Öncelikle şifrelenmiş sohbetlerin teslimi, aslında kullanılamaz verilerin teslimi anlamına geliyor. Devletlerin isteğinin yerine getirilmesi için veri tabanında “arka kapılar” açmak ise genel güvenliğin ciddi şekilde zayıflamasına yol açabilecek bir durum olarak değerlendiriliyor.

Taraflar arasındaki anlaşmanın ABD ve İngiltere’nin birbirlerinin vatandaşları hakkında soruşturma yürütmesini engelleyeceği söyleniyor. Buna ek olarak, ABD’de idam cezası uygulandığı için İngiliz şirketlerine ait verilerin Amerikan kolluk kuvvetleri tarafından kullanılamayacağı belirtiliyor.

Facebook ve diğer sosyal ağlar “arka kapı” baskısıyla karşı karşıya

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, diğer pek çok politikacı gibi, uçtan uca şifrelemenin teröristlere yardımcı olduğunu öne sürüyor. Bakan, istihbarat kurumlarının şüpheli aktiviteleri araştırmak için arka kapılara erişiminin olması gerektiğini de belirtiyor. Ancak “arka kapı” yaklaşımının genel olarak pek çok soruna gebe olduğunu da unutmamak gerekiyor.

Temel gizlilik endişelerine ek olarak, sadece resmi yetkililerin kullanabileceği bir arka kapı da pratikte mümkün görünmüyor. Bu yöntemin kötü niyetli kişiler tarafından kullanılması riski de oldukça yüksek. Dolayısıyla elinde Facebook Messenger ve WhatsApp gibi iki büyük haberleşme servisi bulunduran Facebook’un ve diğer teknoloji servislerinin söz konusu anlaşmaya karşı çıkması sürpriz olmayacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER