Bilim

Esrar alkolden veya tütünden daha az ölümcül çıktı

esrar-240215
(Garretttaggs55 / Wikimedia commons)

Esrarın alkolden hemen hemen 114 kat daha az ölümcül olduğu belirlendi. Sonuçları Scientific Reports bilimsel yayın organında yayınlanan bir araştırmada yedi farklı uyuşturucu değerkendirmeye alındı. Alkol en ölümcül madde olarak ilk sırada yer alırken onu eroin, kokain, tütün, ekstazi, metamfetamin ve esrar izledi. Önceki araştırmalar da sürekli biçimde esrarı en güvenli rekreasyonal uyuşturucu olarak tanımlıyordu, ancak ölümcüllük seviyeleri arasında bu kadar fark olduğu bilinmiyordu.

Araştırmacılar ölüm riskini her bir maddenin öldürücü dozunu normalde kullanılan dozla karşılaştırarak saptadı. Esrar test edilen uyuşturucu maddeler içinde en düşük sırayı almakla kalmadı, aynı zamanda ölümcül ve normal dozlar arasındaki fark da test edilenler içinde en düşük ölüm riski taşıyan uyuşturucu olduğunu kanıtladı. Diğer bütün uyuşturucu maddeler fark bakımından “orta” veya “yüksek” seviyelerde ölçülendirildi.

Bu arada araştırmacılar yaptıkları çalışmanın sonuçlarının, makul düzeyde alkol kullanımının düzenli şekilde esrar kullanımından daha yüksek ölüm riski taşıdığı şeklinde bir algıya yol açmaması gerektiğinin de altını çizdi. Kirli enjektörler, düzenlemeye tabi olmayan şekilde yapılan tedarikler esrarın da zararlı bir uyuşturucu madde sınıfına girmesine neden oluyor.

Araştırma sadece ideal koşullarda esrarın alkolden daha az ölümcül olduğu sonucunu ortaya koyuyor. Her ne olursa olsun, uyuşturucu maddelerin kullanımı Anayasa ile sıkı yaptırımlara bağlanmış durumda ve bu araştırma sonucuyla bir şey değişmeyecek. Üstelik uyuşturucu etkide bulunan her türlü maddenin sağlığa zararlı olduğunu ve zorunlu hâller dışında kullanılmaması gerektiğini hatırlatmamıza gerek yok.

İLGİLİ HABERLER