DosyaManşetler

eSIM nedir, ne işe yarar, destekleyen telefonlar ve operatörler

esim nedir
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Akıllı telefonların büyük bir kısmı eSIM desteği sunmuyor. Buna rağmen üst segmentten başlayarak elektronik SIM kartlar için sunulan desteğin yavaş yavaş yaygınlaştığını görüyoruz. Bu kartlar sayesinde fiziksel SIM kartlara ve doğal olarak SIM kart yuvasına ihtiyaç kalmıyor. eSIM nedir ve ne işe yarar gibi konuları merak edenler için detaylar dosya haberimizde yer alıyor.

eSIM teknolojisi birkaç yıldır ortalıkta dolaşıyor. Özellikle Apple’ın ürünlerinde sunulmasıyla birlikte bu teknoloji daha fazla şekilde gündeme geldi ve müşteriler talep eder oldu. Bu desteği sunan akıllı telefonlarda genel olarak fiziksel SIM kart yuvasının sunulduğunu, ikinci bir hat kullanmak isteyenler için eSIM desteğinin var olduğunu görüyoruz. iPhone’un son birkaç yıldır çıkan modelleri bunlara örnek olarak gösterilebilir. Böylelikle birinci hattını normal SIM kartla kullanan müşteriler ikinci numaralarını veya veri iletişimi için aldıkları hattı eSIM olarak tanımlayabiliyor.

eSIM’in kullanımı cihaz üreticilerine ve şebeklere çeşitli avantajlar getiriyor. Ancak son kullanıcılara da sunduğu çeşitli avantajlar bulunuyor. eSIM üzerinde birden fazla operatörün planlarını tutmak da mümkün oluyor.

Böylelikle bir hattınızı işiniz, diğer hattınızı kişisel aramalarınız veya başka ülkede veri dolaşımı gerçekleştirmek için kullanabilirsiniz. Aynı zamanda ayrı ses ve veri planları da alabilirsiniz.

Tüm bu imkanları veren ve en sonunda Türkiye’de de kullanıma sunulan eSIM nedir? Kullanıcılara hangi yararları sağlıyor? Bu yazıda e-SIM teknolojisinin detaylarına bakıyoruz.

eSIM nedir?

“eSIM”, “embedded SIM”, yani “yerleştirilmiş SIM” teriminin kısaltması. Fiziksel SIM kartı taşımayan bu sistemler kullanıcıların farklı numara kullanmak için SIM kartı değiştirmesini de gerekmiyor. eSIM’in mobil operatör tarafından desteklenmesi ve etkinleştirmesi gerekiyor. Her şebeke henüz dijital SIM desteğini sunmuyor. Türkiye’de de BTK’nın yaptığı düzenlemeler ve teşvik ettiği yerli eSIM teknolojisinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar sonucunda bu teknoloji operatörler tarafından sunulmaya başlanıyor.

eSIM temelde telefonunuza yerleştirilen küçük bir yonga ve telefonlarda bulunan ve çeşitli temassız işlemlerin gerçekleştirilmesi için kullanılan NFC yongasına benzer şekilde çalışıyor.

eSIM üzerindeki veri yazılabilir. Yani müşteri hizmetleriyle tek bir telefon görüşmesi yaparak elektronik SIM üzerinden hizmet veren operatörünüzü değiştirebilirsiniz. Aynı zamanda bir veri planı da eklemek kolay. eSIM’li cihazları bir mobil kullanıcı hesabına bağlamak dakikalar içinde tamamlanıyor.

Ayrıca, müşteriler birden fazla eSIM profili yükleyerek, özellikle yurtdışı gezilerinde SIM kart takıp çıkarmak yerine telefonlarında aktif olmasını istedikleri hücresel planı seçebiliyorlar. Tamamen dijital olan eSIM, çevrenin korunmasına da katkı sağlıyor.

eSIM teknolojisi mobil operatörlerin oluşturduğu ve dünya çapında standartları belirleyen GSMA, yani GSM Birliği tarafından destekleniyor.

eSIM’in dezavantajları var mı?

Bu teknoloji müşterilere esneklik getirse de, yeni telefon satın aldığınızda mobil operatörünüze başvurarak hattınızın eski telefonunuzdan yeni telefonunuza geçirilmesini talep etmeniz gerekebilir. Çoğu insan için bu durum çok önemli olmayacaktır, yine de bazıları bunu bir zahmet olarak görebilir.

Telefon numaralarının SIM kartların hafızalarına depolanması dönemi iPhone veya Android telefon kullananlar için geride kaldı. Ancak daha önce ucuz veya eski bir telefon kullanıp telefon rehberini SIM kartlarında tutanların bu kişi kayıtlarını SIM kart aracılığıyla eSIM’li yeni telefonlarına taşımaları mümkün olmayacaktır.

eSIM destekleyen telefonlar, akıllı saatler ve diğer cihazlar

Apple iPhone XR, iPhone XS ve XS Max’ten itibaren çift SIM desteğini sunuyor. Bunu da hem fiziksel SIM kart yuvası hem de eSIM desteğini barındırarak yapıyor. iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 12 Mini, iPhone SE (2. Nesil), iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max ve iPhone SE (3. Nesil) de bu desteğe sahip olan Apple telefonları. Ayrıca Apple Watch Series 3, Watch Series 4, Watch Series 5, Watch Series 6, Watch SE ve Watch Series 7 Cellular modellerinde de elektronik SIM desteği mevcut. Apple Watch SE ve Watch Series 7 Cellular modelleri Türkiye’de satışa sunuldu. iPad Pro’nun hücresel modelleri de eSIM desteğiyle satılıyor.

Google ise Pixel 2’den itibaren bu desteği sunuyor. Pixel 3, Pixel 3 XL, Pixel 4, Pixel 4 XL, Pixel 5, Pixel 5A, Pixel 6, Pixel 6 Pro bu desteği sunan telefonlar arasında yer alıyor. Samsung ise Galaxy S20, S20+, S20 Ultra modellerinde ve aynı zamanda Galaxy Note 20 ve Note 20 Ultra’da destek sunuyor. Bununla birlikte Galaxy S21, S22, Z Fold 3 ve Z Flip 3 modelleri de eSIM desteğiyle sunuluyor. Huawei de P40, P40 Pro, Mate 40 Pro, P50 Pro, P50 Pocket modellerinde bu destekten yararlanma imkanın sağlıyor.

Bu arada Windows 10 ve 11 de eSIM desteğine sahip. Türkiye’de resmi olarak satılmasa da, Qualcomm Snapdragon işlemcili bazı PC’lerde, geleneksel microSIM kart yuvasına bir alternatif olarak kullanılabiliyor.

eSIM destekleyen operatörler hangileri?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun yaptığı çalışmalar ve yerli teknolojinin geliştirilmesi konusunda sunduğu teşvikler doğrultusunda 2020 yılının sonlarından itibaren Türkiye’de eSIM desteğinin sunulduğunu görmeye başladık.

Şu anda Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone müşterilerine, arzu etmeleri hâlinde eSIM kullanma imkanı sunuyor.

İLGİLİ HABERLER