Manşetler

Erişim engeli Twitter’a olan ilgiyi daha da artırdı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Dün gece saatlerinde Twitter’a gelen erişim engellemesi sosyal ağın Türkiye’den kullanımını azaltacağı yerde daha da artırdı. İnternet servis sağlayıcılarının gelen yasal talep veya talepleri uygulamaya koymasının ardından Twitter kullanıcıları çeşitli yöntemlerle sosyal ağa erişmeyi ve paylaşımda bulunmayı sürdürdü.

twitter-is-blocked-in-turkey-210314

Twitter, erişim engellemenin faaliyete geçirilmesinden kısa bir süre sonra @policy hesabı üzerinden Türkiye’deki kullanıcılara SMS yoluyla tweet gönderebilecekleri bilgisini paylaştı. Öte yandan kullanıcılar DNS değişikliği yaparak Wi-Fi veya kablolu bağlantı üzerinden internete çıkan cihazlarıyla Twitter’a erişebildiler. Akıllı telefonlarda da 3G ile erişimde sorunsuz Twitter kullanımı sağlayacak VPN uygulamaları epey ilgi gördü. Örneğin iTunes App Store’da Hotspot Shield ve Onavo uygulamaları ücretsiz uygulamalar sıralamasında ilk iki sıraı paylaştı.

#TwitterisblockedinTurkey etiketi de Twitter’da dünya gündeminin maddelerinden bir hâline geldi. Sosyal medya analistleri de Türkiye’den Twitter’a yönelen ilgiyi çeşitli rakamlarla ortaya koydu.

Brandwatch tarafından paylaşılan aşağıdaki fotoğraf gece saat 2 ila öğlen 12 arasında tweet’lerde yaşanan artışı gösteriyor.

twitter-turkiye-brandwatch-210314

Türkiye’deki kullanıcılar erişim engellemenin hemen ardından 2.5 milyon adet tweet yazarak ülkemizdeki Twitter kullanımında yeni bir rekora imza attı.

Somera da dün gece saat 11’den bugün öğlen 12’ye kadar olan tweet trafiğini analiz etti. Somera?nın çalışmasına göre konuşan kişi sayısında da belirgin bir artış oldu görüldü. Bunun yanında kişi başı paylaşılan ortalama mesaj sayısı da 3?ten 5?e çıktı. 20 Mart gece 23:00 ila 23:59 arasında bir önceki güne göre yüzde 16’lık bir düşüş mevcut iken, gece saat 12’den sonra yüzde 95’lik bir artış kaydedildi.

twitter-infografik-somera-210314

Türkiye’deki VPN kullanımında da dikkate değer artış kaydedildi. Örneğin Google Chrome için kullanımda olan ZenMate güvenlik ve gizlilik eklentisi sadece 12 saat içinde 25 bin yeni ziyaretçi kazandı. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Hotspot Shield uygulamasının iOS ve Android versiyonları da Türkiye’deki iOS ve Android uygulama mağazalarında büyük ilgi gördü.

[Görsel – Trendsmap]

İLGİLİ HABERLER