Teknoloji

Emoji parolaları PIN kodlarının yerini almaya aday

emoji-parola-160615

Günümüzde sanal ortamda belirlenen şifreler insan hayatında önemli bir yer kaplasa da, çoğu kişinin şifre oluşturma konusunda pek yetenekli olmadığı kesin. Web’de en sık kullanılan şifrelerin “123456” veya “12345678” formatında olması bu durumun en somut örneklerinden biri. İnsanları güvenlik konusunda daha etkin şifreler oluşturmaya teşvik etmeyi isteyen Intelligent Environments isimli şirket, emojilerden parola oluşturmayı mümkün kılacak bir yöntem geliştirdi.

Merkezi Birleşik Krallık’ta bulunan Intelligent Environments, dijital bankacılık yazılımları konusunda uzmanlaşan bir şirket. “Dünyanın tek emoji parolası” olarak nitelenen sistemde kullanıcılar, 44 farklı emoji arasından 4 tanesini seçerek bir PIN kodu oluşturabiliyor. Intelligent Environments, kullanıcıların birbirlerini tekrarlamayan emoji parolalar için 3 milyon 498 bin 308 farklı permütasyona sahip olduğunu belirtirken, geleneksel PIN kodlarında bu rakamın 7 bin 290’da kaldığına dikkat çekti.

İnsanları rakamlar yerine emojilerle PIN kodu oluşturmaya ikna etmenin, kolaylıkla tahmin edilebilen doğum günü veya evlilik yıldönümü gibi önemli olayların üstüne kurulan PIN kodlarını ortadan kaldırmanın da önünü açabileceği belirtiliyor. Intelligent Environment, emoji PIN kodlarının insanların resimleri hatırlama konusundaki olağanüstü yeteneğine uygun olduğunu vurgulamayı da ihmal etmedi.

Daha önce de PIN kodlarını değiştirecek farklı yöntemler ortaya atılmış, ancak hiçbiri bu değişimi gerçekleştirememişti. Dolayısıyla Intelligent Environments’ın emoji tabanlı çözümünün genel bir yöntem olarak kabul edilmesi kesin gözükmüyor. BBC’ye konuşan Intelligent Environments direktörü David Webber, fikrin patentini almadıklarını dile getirdi. Bu da çözümün dileyen tüm bankalar tarafından kullanılabileceği anlamına geliyor. Ancak emojilerin de, şifrelere sonsuz bir güvenlik sağlamayacağını belirtmekte fayda var.

İLGİLİ HABERLER