Teknoloji

Emoji parolaları gelecekte PIN kodlarının yerini alabilir

emoji-parola-210615

İnsanların şifrelerini belirleme konusunda elinde milyonlarca ihtimal bulunuyor, ancak çoğunun “123456”, “şifre” ve benzeri kolay hatırlanabilecek, bununla birlikte kötü niyetli kişilerce de kolaylıkla tahmin edilebilecek şifreler kullandığını görüyoruz. Bazı bilinçli kullanıcılar kolay hatırlanabilir, ancak yeteri kadar karmaşık şifreler türetmekte hassas davransa da, internet kullanıcılarının büyük kısmı yukarıda belirttiğimiz ilk gruba giriyor. Belki bir şirketin girişimi bu durumu değiştirebilir, dört haneli parolaların yerini herkesin sevdiği emojiler ile oluşturulmuş yeni nesil parolalar alacak.

Intelligent Environtments adlı bir Birleşik Krallık şirketi dijital banka yazılımları üzerinde çalışıyor ve şirket şimdilerde “dünyanın sadece emoji, yani his simgelerinden oluşan ilk parolasını geliştirdi. Dört karakterli parola üretmek için 44 emoji karakterinin arasından seçim yapmak gerekiyor. Şirket bunun 3 milyon 498 bin 308 muhtemel ve kendinin tekrarlamayan emoji parolasının bulunduğu anlamına geldiğini söylüyor. Halbuki geleneksel eşsiz PIN kodları için sadece 7290 ihtimal bulunuyor.

İnsanları rakamlar yerine emojileri kullanmaya zorlamak, doğum günü veya düğün gibi kolay hatırlanabilir etkinliklere dayanarak oluşturulan ve kolaylıkla tahmin edilebilen parolaların önüne geçebilir. Şirketin görüşlerini alıntıladığı hafıza uzmanı Tony Bozan, insanların resimleri hatırlama konusunda mükemmel bir yeteneğe sahip olduğunun altını çiziyor.

Emoji parolaları parlak bir fikir gibi görünüyor, ancak hemen heyecanlanmamak gerekiyor. PIN kodlarının veya parolaların yerini almaya aday olan çeşitli yaklaşımları daha önce de görmüştük, ancak bunların fikirden uygulama aşamasına geçmesi daha zor olmuştu. Intelligent Environments şirketinin basın açıklamasında 2000 ve sonrasında doğan gençlerin yüzde 64’ünün düzenli iletişimlerini sadece emojileri kullanarak gerçekleştirdiği belirtiliyor.

Intelligent Environments’ın yönetici direktörü David Webber BBC News’e yaptığı açıklamada, şirketin henüz bu fikrin patentini almadığını, bu nedenle emoji parolaları sunmak isteyen herhangi bir şirketin bunu gerçekleştirebileceğini kaydetti. Emoji’lerden oluşan parolalar güvenlik seviyesini arttırır gibi görünse de, herkesin dört aynı his simgesini şifre olarak tercih etmesi durumunda, bunun da arzu edilen güvenliği sağlaması zor gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER