Teknoloji

Elon Musk Falcon Heavy’nin ilk görevi öncesinde riskleri hatırlattı

spacex falcon heavy elon muskSpaceX, bugün en büyük roketi Falcon Heavy’yi ilk kez fırlatmayı deneyecek. Eğer bu deneme başarıyla sonuçlanırsa Falcon Heavy, hâli hazırda aktif olan en güçlü roket olacak. Böylelikle Ay ve Mars gibi hedeflere mürettebatlı yolculuk da daha mümkün hâle gelecek. SpaceX CEO’su Elon Musk, fırlatma öncesinde basın mensuplarıyla sürece dair detayları paylaştı ve olası riskleri hatırlattı.

Falcon Heavy, fırlatıldıktan sonra 6 saat boyunca jeosenkronize Dünya yörüngesinde ilerleyecek. Dünya’nın dönüşünü takip eden bu yörünge, uyduların yerinde kalmasını sağlıyor. Yolculuğun bu aşaması, ulusal güvenlik görevlerine yönelik bir tanıtım hamlesi niteliğini taşıyor. SpaceX böylelikle roketin doğrudan jeosenkronize Dünya yörüngesine teslimat yapabileceğini göstermiş olacak.

Bu aşamanın ardından roketin trans-Mars enjeksiyon motoru çalışmaya başlayacak. Falcon Heavy’nin üst kısmı kendisini eliptik bir yörüngeye yerleştirecek. Bir parça Dünya’nın yörüngesinde kalacak. Diğeri ise Mars’ta olacak. Musk, bu sistemi “Dünya-Mars Döngüsü” şeklinde tanımlıyor. Ancak görsel bir destek olmadan bu sistemin işleyişi konusunda somut bir fikir edinmek zorlaşıyor. Eğer her şey yolunda giderse, Falcon Heavy Dünya’dan 400 milyon kilometre uzaklaşacak ve 1 milyar yıl boyunca yörüngede kalacak. Bir adet Tesla Roadster taşıyacak roketin “kızıl gezegen” olarak bilinen Mars’a daha fazla yaklaşması ise beklenmiyor.

Ancak gerçekleştirilecek yolculuk, önemli riskleri de beraberinde getiriyor. Musk, bu riskler konusunda da oldukça dürüst konuşuyor. Roketin patlamasının büyük bir acı tecrübe olacağını söyleyen SpaceX CEO’su, roketin rampada patlaması durumunda temizliğin 9 ila 12 ay zaman alacağını belirtti. Musk, başarısız kalkışın üretimi etkilemeyeceğini sözlerine ekledi.

Elon Musk: Başarı da, hüsran da heyecan verici olacak

Falcon Heavy, havalanmayı başarsa bile riskler tamamen ortadan kalkmayacak. Roket, Dünya’yı çevreleyen ve radyasyon yüklü olan Van Allen Kuşakları’nda ilerleyecek. Roketin üst kısmının buzlanması ve yakıtın donması ya da oksijenin buharlaşması, olası tehlikeler arasında yer alıyor. SpaceX CEO’su Elon Musk, her şeye rağmen sürecin heyecanlı olduğunu ve hem başarının hem de hüsranın bu heyecanı koruyacağını sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER