Manşetler

Teknoblog 2013 Yılbaşı Hediye Rehberi: E-Kitap Okuyucular

”En iyi hediye nedir?” sorusuna verilen en popüler yanıtlardan birisi de hiç kuşkusuz ”kitap”. Pahada hafif olsa da anlam, bilgi ve kimi zaman fiziki bakımından oldukça ağır olan kitaplar halen en anlamlı hediyeler arasında yer alıyorlar. Ancak, teknolojide yaşanan ilerlermelerden kitap ve yayıncılık sektörünün de etkilendiği pek çok kişinin malumu. Artık çok sayıda kitap elektronik ortamda yerini alırken, kitapseverlerin kütüphanelerini sürekli olarak yanında taşımaları da mümkün hale geldi. Tablet pazarında yaşanan büyük atılım, e-kitap pazarına da etki yaparken; içerik ortamı da paralel bir biçimde gelişti. Biz de Teknoblog olarak yılbaşı öncesinde alınabilecek e-kitap okuyucularından ön plana çıkanları sizler için sıraladık.

Mobil dünyanın günümüzdeki halini almasında Apple’ın çok önemli bir rol oynadığı herkes tarafından kabul edilen bir gerçek. iPhone ile akıllı telefonu yeniden tanımlayan şirket, iPad ile de tablet pazarını hayata döndürmüştü. iPad tablet pazarını canlandırırken, işletim sisteminin avantajıyla da çeşitli alanlarda kullanılmaya başlandı. Bu alanlar arasında ön plana çıkanlardan birisi de hiç kuşkusuz e-kitap oldu. Yazılım ve donanımın uyumuyla iPad e-kitap okumak için önemli bir mecra haline gelirken, serinin son ürünü iPad mini ile bu uyum daha kuvvetli bir hal aldı. iPad sahipleri Apple’ın e-kitap uygulaması iBooks’tan kolaylıkla kitap temin edebilseler de, bu platformda ülkemizde erişilebilen kitap sayısının bir hayli az olduğunu belirtmek gerek. Şu an için sadece bazı klasik eserler İngilizce olarak Türkiye mağazasından indirilebilmekte. ABD ya da Birleşik Krallık gibi ülkelere ait Apple hesaplarına sahip olanlar ise daha geniş kapsamlı içeriklere ulaşabiliyorlar. Türkçe içerik içinse alternatif kaynaklar ön plana çıkıyor. Turkcell, TTnet, Idefix tarafından hazırlanan uygulamalar sayesinde kullanıcılar iPad üstünden Türkçe e-kitaplara erişebiliyor. iPad hem komple bir tablet hem de maharetli bir e-kitap okuyucu olarak bu kategoride de kendisini göstermeyi başarıyor. Özellikle serinin en yenisi iPad mini bir kitabı andıran boyutlarıyla bu hissiyatı daha kuvvetli verdiği için spot ışıklarını kendisine çevirmeyi başarıyor.

Asıl fonksiyon olarak doğrudan e-kitap okumaya yönelik olan ve e-kitap okuyucu olarak tanımlanan cihazlara baktığımızda ise Reeder 2 göze ilk çarpan cihazlardan biri oluyor. En popüler kitap okuyuculardan biri olan Reeder’ın yeni modeli olan Reeder 2, Adobe Mobile sayesinde kitapları cihaz üstünden satın alıp okuma şansını kullanıcılarına veriyor. 6 inç’lik bir ekrana sahip olan cihazda, 2 GB’lık bir flaş bellek mevcut. 32 GB’a kadar microSD girişi yapılabilmesi ise olumlu noktalardan biri olarak ön plana çıkıyor. Zira bir nevi kütüphane işlevi gören bu cihazlar için arttırılabilir hafızanın oldukça önemli olduğu kesin. 8000 sayfaya kadar pil süresine sahip olan Reeder 2, çeşitli formatlardaki kitaplarla uyumlu olmasına ek olarak fotoğraf görüntüleme ve müzik çalma yeteneğine de sahip. Gözü yormayan e-ink teknolojisine de sahip olan Reeder 2’yi şu sıralar 240 TL civarında bir fiyat karşılığında satın almak mümkün.

E-kitap okuyucuları arasında maharetleriyle kendisini ön plana çıkarmayı başaran ürünlerden birisi de hiç kuşkusuz Poly Book W631. Piyasadaki pek çok e-kitap okuyucu gibi e-ink teknolojisini barındıran Poly Book W631, el yazısı ve not alma özellikleriyle de dikkat çekiyor. Özel kalem sayesinde kullanıcılar kitap üzerinde not alıp, satırların altını çizme şansına sahipler. Cihazda yer alan el yazısı tanıma teknolojisi ise el yazısını dijital metne çevirme yeteneğine sahip. 6 inç’lik bir ekrana sahip olan Poly Book W631’in dahili hafızası ise 4 GB. Tıpkı Reeder 2’de olduğu gibi W631’de de 32 GB’a kadar microSD desteği bulunuyor. QWERTY klavyeye de sahip olan cihazın satış fiyatı ise 740 TL civarında.

Daha küçük boyutlarda bir e-kitap okuyucusu hediye etmek isteyenler için de çeşitli seçenekler mevcut. Bu seçeneklerden birisi de Booken Cybook Opus. 5 inç’lik boyutuyla fark yaratan cihaz yeşil, beyaz ve gri olmak üzere üç farklı renk seçeneğine de sahip. 1 GB’lık dahili hafıza alanı biraz kısıtlı olsa da, diğer e-kitap okuyucularda olduğu gibi Cybook Opus’ta da microSD kart aracılığıyla bu alanı arttırmak mümkün. E-ink teknolojisini barındıran cihazın pil ömrüyse 8 bin sayfa. Booken Cybook Opus, 449 TL’lik bir fiyat etiketine sahip.

Tekrar 6 inç’lik e-kitap okuyucularına dönüldüğü zaman ise karşımıza yine Booken’in Cybook serisinden Orizon çıkıyor. Siyah ve beyaz olmak üzere iki renk seçeneğine sahip cihazda da piyasada standart olarak kabul edilen e-ink teknolojisinden farklı olarak SiPix ePaper teknolojisi kullanılıyor. Pil ömrü 10 bin sayfaya kadar çıkan Cybook Orizon’ın dahili hafızasının 2 GB olması, arttırılabilir hafızanın sınırının ise 8 GB’a kadar çıkması rakiplerine kıyasla biraz dezavantajlı bir durum yaratıyor gibi gözükse de SDHC kart formatının desteklenmesiyle beraber 8 GB’a 8 bin kitap sığdırmak mümkün hale geliyor. Alıntı, not alma ve kelimenin altını çizme desteğini sağlayan cihazda bir web tarayıcısı da mevcut. Standartlardan daha farklı özelliklere sahip olan Booken Cybook Orizon’ın fiyat etiketinde ise 469 TL yazıyor.

İLGİLİ HABERLER