Bilim

Dyson koronavirüs tedavisine destek için suni solunum cihazı geliştirdi

dyson covent

Dyson denince pek çok kişinin aklına elektrik süpürgeleri, saç kurutma makineleri ve fanlar geliyor. Ancak dünyanın içinde bulunduğu kriz, pek çok şirket gibi Dyson’ı da farklı bir yola itti. Dyson, koronavirüs teşhisi konan hastaların tedavisine yardımcı olmak amacıyla “CoVent” adını verdiği bir suni solunum cihazı geliştirdi.

Dyson’ın CoVent’i 10 gün içinde mevcut dijital motor teknolojisinden yararlanarak tasarladığı belirtildi. Suni solunum cihazının kullanımı için hâlâ İngiliz makamlarından gerekli onayların beklendiği, ancak hükümetin şimdiden 10 bin adet CoVent siparişi verdiği ifade edildi.

Hem yatağa monte edilebilen hem de taşınabilir bir solunum cihazı olan CoVent, ihtiyaç duyulması durumunda pille de çalışabiliyor. Dyson’ın kurucusu James Dyson, şirket çalışanlarına yazdığı bir mektupta CoVent’in kısa süre içinde hızlı ve çok sayıda üretilebileceğini belirtti. CoVent’in COVID-19 hastalarının tedavisi için özel olarak tasarlandığını söyleyen Dyson, uluslararası mücadeleye destek adına 5 bin cihaz bağışlayacaklarını dile getirdi. Bu cihazların 1000 tanesi Birleşik Krallık’taki hastanelerde kullanılacak.

Dyson, mektubunda önceliğin en hızlı şeklde üretime koyulmak olduğunu da belirtti. Şirket tarafından CNN’e yapılan açıklamada ise suni solunum cihazlarının nisan ayının ilk günleri itibarıyla hazır olabileceğini ifade etti.

Dyson, koronavirüs salgını ile mücadele için elini taşın altına koyan tek büyük şirket değil. Ford, Tesla ve General Motors gibi otomobil üreticileri de fabrikalarında suni solunum cihazları üretmek için çalışmalar yapıyor.

İLGİLİ HABERLER