Teknoloji

Dünyanın en hızlı süper bilgisayarı ARM tabanlı işlemci taşıyor

Dünyanın en hızlı süper bilgisayarı ARM tabanlı işlemci taşıyor

Bir Japon süper bilgisayarı Top500 en hızlı 500 süper bilgisayar listesinde birinci sıraya yerleşti. Kobe’de bulunan, Riken ve Fujitsu tarafından geliştirilen Fugaku adlı bilgisayar Fujitsu’nun 48 çekirdekli A64FX yonga üstü sistemini kullanıyor. İlk kez ARM tabanlı işlemcileri barındıran bir bilgisayarın listede zirveye yerleştiğini görüyoruz.

Fugaku, Top500 En Hızlı Süper Bilgisayar listesinin başına 415.5 petaflopluk işlem gücüyle yerleşti. Bu sayede en yakın takipçisi olan IBM Summit’in de 2.8 kat üstüne çıkmış oluyor. Ayrıca Fugaku, süper bilgisayarları farklı iş yüklerinde test eden Graph 500, HPL-AI ve HPCG gibi testlerde de en üst sıraları alıyor. Daha önce hiçbir süper bilgisayar tek seferde dört listede birden zirveye yerleşmemişti.

En hızlı süper bilgisayar sıralamaları genellikle Amerikan ve Çin yapımı sistemler arasında gider gelir. Japonya ise, Fugaku’nun selefi olan Riken’in K adlı bilgisayarından dokuz yıl sonra ilk kez Top500 listesinde yeniden zirveye yerleşti. Listede Çin’den 226 süper bilgisayar yer alırken 114 tane Amerika’dan ve 30 tane de Japonya’dan süper bilgisayar yer aldı. ABD merkezli sistemler 644 petaflop ile en yüksek toplu performansa ulaşıyor.

Fugaku’nun gelecek mali yılda tam kapasite çalışması planlanıyor. Şimdiye kadar Kovid-19’a yönelik olarak, tanı araştırmalarının da içinde olduğu çalışmalar için kullanıldı. Aynı zamanda SARS-CoV-2 virüsünün yayılımının simüle edilmesi ve Japonya’nın yeni temas izleme uygulamasının verimliliğinin izlenmesi gibi işlerde de kullanıldı.

İLGİLİ HABERLER