Teknoloji

Bilim insanları Dünya’nın çekirdeğinde yeni bir katman keşfettiler

dünya çekirdeği

Dünya çekirdeği hakkında, araştırmacıların çalışmaları sayesinde daha fazlasını öğrenmeye devam ediyoruz. Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden (ANU) bir ekip, gezegenin iç çekirdeğinde oturan yeni bir katmana dair kanıtlar buldu.

Sözü edilen “en içteki iç çekirdek”, profesör Hrvoje Tkalčić’in açıkladığı gibi, Dünya’nın eski tarihinin “fosilleşmiş bir kaydı” olan demir-nikel alaşımlı bir toptur. Şimdiye kadar bilim, dünyanın merkezi olarak kabuk, manto, dış çekirdek ve iç çekirdek olmak üzere dört farklı katmanı tanımıştı.

Bilim adamları, Dünya’nın tüm çapı boyunca beş kata kadar ileri geri hareket eden sismik dalgaları inceleyerek sözü edilen “gizli” çekirdeği buldular. Önceki çalışmalar yalnızca tekil sekmelere bakıyordu. Deprem dalgaları, merkeze yakın yerleri, en içteki tabakanın içinde farklı bir kristal yapı öneren açılarla araştırdı. Etkili bir şekilde, alaşım dalgaların içinden geçerken seyahat sürelerinde değişimlere neden oluyor.

Makalenin baş yazarı Thanh-Son Phạm’e göre bulgular, iç çekirdeği araştırmak için yeni yollar açıyor. Ayrıca ANU, en içteki iç çekirdeğin, Dünya’nın geçmişinde gezegenin kalbi üzerinde önemli bir etkisi olan büyük bir olaya işaret ettiğine inanıyor. Araştırmacıların Washington Post’a açıkladığı gibi, elde edilen bulgular Dünya’nın manyetik alanının oluşumunu açıklamaya da yardımcı olabilir. Manyetik alan, Dünya’yı zararlı radyasyondan koruduğu ve suyun uzaya sürüklenmesini engellediği için yaşamı desteklemede önemli bir rol oynuyor.

İlginizi çekebilir

Dünya çekirdeği ile ilgili bulgu başka alanlarda da işe yarayabilir

Bulgular sonucunda elde edilen iç görüler, diğer dünyalarla ilgili çalışmalarda da yardımcı olabilir. Mars’ın, manyetik alanını yaklaşık dört milyar yıl önce kaybettiği, atmosferi ve okyanusları alıp götüren güneş rüzgarları ve toz fırtınalarına karşı hiçbir koruma bırakmadığı için çorak bir gezegen olduğuna inanılıyor. Bu arada ötegezegenleri arayanlar, bu bilgiyi yaşanabilir dünyaları aramak için kullanabilirler. Dünya benzeri bir çekirdek yapının varlığının hayatta kalabileceğine dair bir garanti yoktur, ancak aday gezegenlerin sayısını daraltmada rol oynayabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER