Teknoloji

Dubai robotların çalışacağı polis karakolunu 2030’a yetiştirmeyi amaçlıyor

dubai robot polisDubai robot polis memurlarının çalışacağı yeni karakollar kurmak için düğmeye bastı. Robot polislerin asayiş kavramına getireceği değişimin etkileri Dubai üzerinden görülecek.

Birleşik Arap Emirlikleri bünyesindeki yedi emirlik arasında en popülerlerden biri olan Dubai, ilk robot polis memurunu da gözler önüne çıkardı. PAL Robotics adını taşıyan İspanyol şirketi tarafından hazırlanan robot REEM adını taşıyor. 1.67 metre uzunluğundaki REEM, parlak beyaz plastik zırhının içinde bir şövalye gibi görünüyor. Robot tekerlekler üzerinde hareket ediyor.

Dubai Emniyet Müdürlüğü’nün yeni robotu, bir ilk adım niteliği taşıyor. 2030 itibarıyla departmanın iş gücünün yüzde 25’ini robotların oluşturması amaçlanıyor. Gulf News sitesine konuşan Dubai Emniyet Müdürlüğü Akıllı Servisler Departmanı Genel Direktörü Khalid Nasserl Al Razouqi, Dubai polisinin çatısı altındaki her şeyi akıllı hâle getirmeyi hedeflediklerini belirtti. Al Razouqi, 2030 itibarıyla ilk akıllı polis karakolunu açmayı istediklerinin altını çizdi.

Peki robot polis memuru neler yapabilecek? Robotun prototipi, geçtiğimiz yıl Dubai’de düzenlenen elektronik fuarı GITEX’te gösterilmişti. Temelde kaliteli bir kiosk gibi görünen robot, dokunmatik ekranlı bir arayüze sahip. Robotun orta bölümüne yerleştirilen tablet üzerinden ihbarda bulunma, evrak teslim etme, trafik cezası ödeme gibi eylemler gerçekleştirilebilecek.

Robotta ilk gösterimden bu yana nasıl değişikliklerin yapıldığı bilinmiyor. Ancak Dubai polisinin sesli komut tanıma sistemi için IBM’in yapay zekâ platformu Watson’dan yararlandığı daha önce açıklanmıştı. Dubai Emniyet Müdürlüğü, uzun vadede robotları tam teşekküllü polis memurlarını kullanmayı amaçlıyor.

Dubai robot polis memurlarıyla önemli bir deney gerçekleştirecek

Dubai Emniyet Müdürlüğü, yeni robot girişimini tanımlamak için “akıllı” etiketini kullanıyor. Ancak bu akıllı deneyimin polis ve halk arasındaki ilişkiyi iyileştirip iyileştirmeyeceği merak ediliyor. Dubai’nin deneyinden elde edilecek sonuçlar, diğer ülkelerin robot polis kullanıp kullanmama kararını etkileyecek gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER