Teknoloji

Donald Trump Twitter hesabını geri almak için dava açtı

Twitter Donald Trump ile farklı bir yoldan mücadele ediyor

Donald Trump ve Twitter arasındaki kavganın sona erdiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Eski ABD Başkanı, Florida eyaletinde mahkemeye başvurarak Twitter’ın kendisine yönelik yasağına ihtiyati tedbir kararı çıkarılmasını istedi. Trump bir taraftan da Twitter hesabını geri almak için çalışıyor.

Trump, kendisine uygulanan yasağın ABD Anayasası’nın temel unsurlarından biri olan ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu savunurken; aynı zamanda Florida’da bu yıl yürürlüğe giren sosyal medya yasasının da ihlâl edildiğini öne sürüyor. Ancak bu yasanın uygulanması mahkeme tarafından ifade özgürlüğüne zarar verildiği gerekçesiyle durdurulmuştu.

Dava dosyasında Trump’ın tahmin edilebilir savlarla Twitter’a saldırdığı görülüyor. Twitter’ın kamusal söylemin önemli alanlarından biri olduğunu belirten eski ABD Başkanı; mikro blog servisinin ABD’deki siyaset ortamının üzerinde de daha önce emsali görülmemiş ve ölçülemez bir gücünün olduğunu dile getirdi.

Trump, Twitter dışında Facebook ve Snap gibi şirketler tarafından da yasaklanmış durumda. Bu yasak kararları yıllar boyunca devam eden ihlallerin ardından alınmıştı. Twitter’ı aktif olarak kullanan Trump, sıklıkla tartışma yaratan paylaşımlar yapmıştı. Siyasi rakiplerine Twitter aracılığıyla gözdağı veren eski ABD Başkanı, bazı görev değişikliklerini de muhattaplarına bildirmeden Twitter’da duyurmuştu. Yanlış bilgiler içeren, ırkçı ve şiddet yanlısı içerikler de Trump tarafından sıklıkla paylaşılmıştı.

Uzun süre boyunca devam eden çağrılara rağmen Trump’ın paylaşımlarına karşı sessiz kalan sosyal medya şirketleri, COVID-19 salgını ve ABD başkanlık seçimiyle ilgili paylaşımlarının ardından harekete geçmişti. 6 Ocak 2021’de ABD Kongresi’ne yapılan baskının ardından Trump’a yönelik yasak kararları uygulamaya koyulmuştu.

Donald Trump, Twitter tarafından tamamen yasaklanmış durumda. Facebook ise yasağın 7 Ocak 2023’e kadar yürürlükte kalacağını, sonrası içinse yeniden bir değerlendirme yapılacağını açıklamıştı.

İLGİLİ HABERLER