Teknoloji

Donald Trump 5G’nin ötesine geçti, gözünü 6G’ye dikti

Donald Trump twitter

ABD Başkanı Donald Trump, oldukça aktif bir Twitter kullanıcısı. Hemen hemen her konudaki fikirlerini mikro blog servisi aracılığıyla paylaşan Trump’ın gündeminde son olarak mobil teknolojiler vardı. ABD Başkanı ülkesinde hem 5G hem de 6G teknolojisinin en kısa sürede kullanımda olmasını istediğini belirtti. Trump’ı birden 5G hakkında konuşmaya iten nedir bilinmese de, 6G’yi de işin içine katması kendisinin meşhur doğaçlamalarından biri gibi görünüyor.

Öncelikle 6G teknolojisinin henüz var olan bir şey olmadığını belirtmek gerekiyor. Buna ek olarak; Trump ikinci bir dönem için seçilse bile, 6G’nin kendisinin başkanlığı döneminde kullanıma geçmesi pek olası görünmüyor. ABD Başkanı’nın ülkesinin 5G teknolojisinde öncüler arasında olmadığı şeklindeki önermesinin de sorunlu olduğunu söylemekte fayda var.

Trump’ın söz konusu çıkarımının temelinde ABD’nin 5G spektrumlarını ihaleye çıkarmamış olması bulunuyor. Ancak Amerikan şirketleri 5G teknolojisinin gelişiminde önemli bir rol oynuyor. Bu şirketler arasında en çok öne çıkan ise Qualcomm oluyor. Ürettiği bileşenlerle şirketlerin 5G teknolojisini destekleyen cihazlar çıkarmasını mümkün kılan Qualcomm’un 5G’nin hayata geçişini en az 1 yıl ileri aldığını söylemek çok da yanlış olmayacaktır.

Donald Trump yönetimi de Qualcomm’un 5G’nin gelişimindeki öneminin farkında görünüyor. Singapurlu Broadcom’un Qualcomm’u satın almaya çalıştığı dönemde olası bir satışın engelleneceğini açıklayan Trump’ın bunu ekonomik anlamda korumacı bir tavırda söylediği düşünülmüştü. Ancak Qualcomm’un bir Amerikan şirketi olmaktan çıkması, ABD’nin 5G’deki yenilikçi pozisyonunu kaybedeceği anlamına geliyor.

İLGİLİ HABERLER