Teknoloji

Dolby Vision ve Atmos yeni Xbox’lara özel olmayacak

Xbox Series X çıkış tarihi ile ilgili yeni bir ipucu dolby vision

Microsoft, geçtiğimiz pazartesi günü Xbox Wire Fransa blogunda yayınladığı yazıda Dolby Vision ve Atmos teknolojilerinin iki yıl boyunca Xbox konsollara özgü olacağını belirten bir paylaşım yaptı. Ancak ertesi gün yazıyı kaldıran yazılım devi, yazıda yanlış bilgilendirme yapıldığını ve ortada bir ayrıcalık anlaşması olmadığını açıkladı.

Microsoft’tan konuyla ilgili olarak The Verge sitesine gönderilen açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Lokal bir Xbox ekibi tarafından yanlışlıkla yayınlanan bir blog yazısında Dolby Atmos ve Vision’ın Xbox Series X ve S’teki ayrıcalığıyla ilgili yanlış bilgiler yer alıyordu. Her iki teknoloji içinde Xbox’ın bir ayrıcalık anlaşması yok. Dolby’yle birlikte çalışmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Önümüzdeki dönemde Dolby Atmos ve Vision’ın Xbox Series X ve S’teki genel bulunabilirliği konusunda daha fazla bilgi paylaşacağız.”

Microsoft’un açıklaması, PlayStation 5 ve Nintendo Switch gibi rakip konsolların da gelecekte gelişmiş surround ses ve HDR teknolojisinden faydalanabileceğini gösteriyor. PlayStation 5, teknik açıdan hâlihazırda Dolby Atmos’u destekliyor. Ancak bu destek sadece Blu-ray filmlerle sınırlı. Nintendo ise surround ses ve gelişmiş ekran çıkışı için limitli bir destek sunuyor. Ancak sonbaharda çıkacağı söylenen Switch Pro sayesinde bu desteğin daha kapsamlı hâle gelebileceği belirtiliyor.

Xbox Series X ve S’te Dolby Atmos desteği şimdiden kullanımda. Dolby Vision’ın testleri ise geçtiğimiz ayın ortalarında başlamıştı. Dolayısıyla bu özelliğin de önümüzdeki dönemde tüm yeni nesil Xbox sahiplerine ulaşması sürpriz olmayacaktır.

Dolby de konuyla ilgili olarak The Verge sitesine gönderdiği açıklamada, Dolby Atmos ve Vision teknolojilerinin Microsoft’un yeni nesil konsollarına özgü olmadığını belirtti. Şirket, bu teknolojileri daha fazla oyuncuya götürmek için hem Microsoft’la hem de başka iş ortaklarıyla çalıştığının da altını çizdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER