Teknoloji

DJI’ın drone’ları Notre Dame yangınının söndürülmesinde büyük rol oynadı

notre dame katedrali dji drone

Paris‘in simgelerinden biri olan Notre Dame Katedrali‘ndeki yangın, tüm dünyada büyük üzüntü yaratmıştı. Alevlerin uzun süre kontrol altına alınamaması Paris itfaiyesinin sorgulanmasına neden olsa da, yangın söndükten sonra operasyonun oldukça başarılı bir şekilde yürütüldüğü belirtilmişti. Paris itfaiyesinin yangına müdahale sırasında DJI drone modellerini kullanarak teknolojiden de etkin biçimde yararlandığı ortaya çıktı.

Drone’ların yardımıyla yangının ilerlemesini takip eden Paris itfaiyesi, bu sayede yangın hortumlarının hedeflemesi gereken kritik noktaları tespit etti. Katedralin üstünde uçan Mavic Pro ve Matrice M210 drone’lar, itfaiyecilere yangının kontrol altına alınması için önemli bilgiler sağladı.

Yangında katedralin çatısı ve çan kulesinin tepesi yıkılırken, cam pencerelerinde ve borulu orgunda da hasar meydana geldi. Polisten yapılan ilk açıklamada, yangının restorasyon çalışmaları sırasında yaşanan bir kazadan kaynaklandığı belirtildi.

Basın mensuplarına konuşan Paris itfaiyesi sözcüsü Gabriel Plus, drone’ların katedralin temel yapısının korunmasında çok önemli bir rol oynadığını dile getirdi ve drone’lar sayesinde görülenlerden en iyi şekilde yararlanılabildiğinin altını çizdi. DJI’ın kamu güvenliğinden sorumlu direktörü Romeo Durscher ise Mavic Pro’nun görünür ışık kamerasının, optik ve elektronik zum yeteneğinin itfaiye ekibi tarafından etkin biçimde kullanıldığını belirtti.

Hem Durscher hem de DJI’ın iletişim ekibi tarafından The Verge sitesine yapılan açıklamalarda ise Paris itfaiyesinin termal kamera kullandığına dair bir bilginin bulunmadığı ifade edildi. DJI yetkilileri, termal kameraların bu yangında işe yarayabileceğinin de altını çizdi.

Normal koşullar altında Paris’te drone’ların uçuşuna izin verilmiyor. Ancak DJI, kamu yararı için resmi kuruluşlarla işbirliği yaparak uçuş engeli için uyguladığı yazılımsal kısıtlamaları kaldırdığını doğruladı.

DJI drone kullanımı konusunda Paris itfaiye teşkilatına bir eğitim veya ödül vermese de, yangının ardından sahip olduğu teknolojin önemine vurgu yapmaktan geri kalmıyor. İtfaiyecilerin DJI’ın teknolojisini sistemlerine entegre ettiğini ve benimsediğini belirten şirket; Notre Dame yangını gibi olaylarda veya arama-kurtarma çalışmalarında teknolojisinin kullanımının önünde bir engel kalmadığının altını çizdi. Paris’teki yangın sırasında kullanılan drone’ların itfaiye teşkilatına ait olmaması, içişleri ve kültür bakanlıklarından ödünç alınması ise işin ilginç kısmını oluşturuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER