Teknoloji

DirectX 12 Ultimate ile Xbox Series X ve yeni nesil GPU’lar için altyapı hazır

microsoft directx 12 ultimate

Microsoft bir endüstri standardı hâline gelen DirectX 12 (DX12) oyun ve multimedya grafik teknolojisinin yeni versiyonu DirectX 12 Ultimate‘i duyurdu. Yeni versiyonun Xbox platformlu Windows oyun deneyiminin özelliklerinin ve yeteneklerinin birleştirilmesi konusunda ihtiyaçları daha iyi şekilde karşılayacağı belirtiliyor. Bu yeni sürüm yıl sonuna doğru çıkacak, muhtemelen aynı dönemde çıkacak Xbox Series X ile birlikte gelmesini bekleyebiliriz.

DX12 Ultimate, temellerinin üzerinde inşa edildiği ve ilk sürümü 2014 yılında yayınlanan grafik API kümesi DX12’ye göre büyük sıçrama niteliğini taşımıyor. Ancak yazılım tarafında çeşitli ilerlemeler getiriyor. Bunların içinde en dikkat çekici olanı ise Ray Tracing 1.1 oluyor. İlerlemelerle birlikte yakında çıkacak Xbox Series X ve en yeni Nvidia ve AMD grafik kartları için oyunların optimize edilmesi mümkün olacak. Aynı zamanda API ile birlikte daha eski PC ve Xbox donanımları için sunulan destek de etkilenmeyecek.

Microsoft’un konuyla ilgili olarak yayınladığı blog yazısında düşüncelerini dile getiren yazılım geliştirme ekip yardımcısı Shawn Hargreaves, “Oyuncular DX12 Ultimate logosu veya Xbox Serisi X ile PC grafik donanımı satın aldıklarında, donanımlarının DirectX Raytracing, Değişken Hız Gölgelendirme, Mesh Gölgelendiriciler ve Örnekleyici Geri Bildirimi de dahil olmak üzere, tüm yeni nesil grafik donanım özelliklerini destekleyeceğinden emin olacaklar.” dedi. “Bu kalite işareti, yeni nesil oyunlar için mükemmel “geleceğe hazır” özellik desteği sağlar.”

DirectX 12 Ultimate neler getirecek?

Normal kullanıcılar için yukarıda anlattıklarımız çok fazla bir değişiklik olacağı anlamına gelmiyor. Mevcut oyunların grafik kalitesinde de hızlı ve dikkate değer değişiklikler de olmayacak. Ancak geliştiriciler için, gelecek nesil konsolun ışın izleme yeteneklerinden Nvidia RTX kart kullanan bir PC’deki değişken hızlı gölgelendirmeye kadar birçok işlev tek bir platform üzerinden desteklenir hâle gelecek.

Sonuç olarak bir oyun DX12 Ultimate kullanılarak optimize edilebilecek ve çeşitli Xbox cihazlarında ve AMD ya da Nvidia kartlı sistemlerde çalışacak. AMD de dün, yeni RDNA 2 GPU mimarisi için DX12 Ultimate desteğini duyurdu. Bu grafik işlemci birimi mimarisi hem Microsoft’un hem de Sony’nin gelecek nesil konsollarında kullanılacak. Microsoft ile DX12 Ultimate üzerinde yakın şekilde çalışmış olan Nvidia’nın aksine, sadece en yeni AMD kartları bunu destekleyecek. Daha eski Nvidia GPU’ları bile DX12 Ultimate desteği sunacak.

DX12 Ultimate ile ilgili tüm iyileştirmeler ve ilerlemeler hakkında bilgi sahibi olmak için Microsoft’un blog yazısına veya Nvidia’nın derinlemesine analizine bakabilirsiniz. Ancak şunu belirtmekte fayda var: Oyunların daha iyi görünmesine ve çalışmasına olanak sağlayacak, aynı zamanda kısıtlı kaynakları daha verimli şekilde kullanarak grafik efektlerinde fark yaratacak değişikliklerin hayata geçmesi için biraz daha zamanın geçmesi gerekecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER