Teknoloji

Microsoft DirectStorage 1.1’i geliştiricilere açtı

microsoft directstorage 1.1

Microsoft, DirectStorage 1.1 API’sinin gelişini yaklaşık bir ay önce duyurmuştu. Şimdiyse yeni uygulanan GPU açma işleviyle birlikte geliştiriciler için artık kullanılabilir duruma geldi. Direct Storage 1.1’in öne çıkan yeteneği, oyun ve PC donanım yapılandırmasına bağlı olarak oyunların yüklemesini yüzde 40’a kadar hızlandırmasıdır.

DirectStorage 1.1’in gelişini müjdeleyen bir blog yazısında Microsoft, daha çok hedef kitlesi olan geliştiricilere sesleniyor; kılavuzlara ve kaynaklara işaret ediyor, yenilikleri teknik bir bakış açısıyla açıklıyor. Kesinleştiği görülen en önemli şeyler arasında, GPU dekompresyonu ve GDeflate’in artık kullanılabilir hâle gelmesi yer alıyor. Buna ek olarak, genel olarak DirectStorage’a yönelik bir dizi ek performans iyileştirmesi ve hata düzeltmeleri de vardır.

DirectStorage’ın ileriye dönük faydası, çeşitli şeylere bağlı olacaktır. Tüketici tarafında PC oyuncuları, herhangi bir avantaj elde etmek için modern donanıma ihtiyaç duyacaklar. En az bir DirectX 12 + Shader Model 6.0 GPU ve ayrıca en yeni NVMe SSD’lerden biri gibi hızlı, modern bir depolama cihazı gerekecek.

microsoft directstorage 1.1

Geçen ay sergilenen demolarda Microsoft, DirectStorage 1.1’in ideale yakın bir kurulumda kullanıldığı bir ekran görüntüsü paylaştı ve önceki bir API’ye nazaran 3 kata kadar daha hızlı bir “oyun” sahnesi yükledi. Ayrıca GPU destekli dekompresyon, CPU yüklerini önemli ölçüde azalttı. Elbette CPU’nuzun veya GPU’nuzun daha fazla “boş zamanı” olup olmadığı, büyük ölçüde oyun motoruna ve donanımınıza bağlı olacaktır.

Önemli olan, bu veri yükleme hızlandırma API’sinin benimsenmesi için bazı optimize edilmiş sürücüler zaten hazır durumda bulunuyor. Microsoft, blog yazısında AMD, Intel ve Nvidia gibi önemli bilgisayar donanımı iş ortaklarının destek sayfalarına bağlantılara yer veriyor. İlgili bağlantıları takip ederseniz, her bir satıcının DirectStorage 1.1’i destekleme çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

AMD, DirectStorage’ın uygulama geliştiricileri tarafından faydalarının farkına varmak için etkinleştirilmesi gereken bir özellik olduğu gerçeğinin altını çiziyor. Bu yüzden, son kullanıcılar yeni bir GPU sürücüsü bekleyemezler. Ne yazık ki AMD, henüz dağıtımda olan bir sürücüsünde DirenctStorage 1.1 desteğini sunup sunmadığını veya bunun yakında çıkıp çıkmayacağıyla ilgili herhangi bir bilgi vermiyor.

Nvidia, mevcut Game Ready Sürücüsünün (sürüm 526.47) GDeflate için optimizasyonlar içerdiğini söylüyor. Oyun/seviye yüklemede GPU dekompresyonunun sunduğu açık avantajları gösteren bazı performans karşılaştırma tabloları da sağlıyor.

microsoft directstorage 1.1

Intel ise 101.3793 numaralı Arc grafik sürücüsünün NVMe SSD’li sistemlerde Intel Xe mimarisi için DirectStorage 1.1 optimizasyonlarını içerdiğini söylüyor. Ayrıca şirket, bazı performans örneklerini de paylaştı. Intel Core i9-12900K CPU ve Arc A770 16 GB GPU kullanan bir sistem içeren örneğinde, açma bant genişliği 7,88 GB/sn’den 21,67 GB/sn’ye yükseltildi.

microsoft directstorage 1.1

Sonuç olarak oyun geliştiricileri, önemli ölçüde daha kısa yükleme süreleri ve daha hızlı oyun verileri akışı ile DirectStorage 1.1’i ciddi bir şekilde uygulamaya başlayabilirler. Yamalar hâlinde gelen mevcut oyunlardaki iyileştirmelerin yanı sıra, DirectStorage 1.1’in lansmandan itibaren etkinleştirildiği yeni oyunları görmek için sabırsızlanıyoruz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER